12 йога закони, които не позволяват другите да те управляват

12 йога закони, които не позволяват другите да те управляват

Кое, в крайна сметка е най-важното? Ето един правилен отговор – да съхраняваме жизнената си енергия, да не я пилеем напразно в суета и в опити да достигнем до сърцата и умовете на равнодушни хора.

AdMe.ru споделя ценни съвети, които ще ви служат като надежден щит срещу всякакви манипулации и в същото време ще ви помагат да бъдете в хармония със себе си. Те са формулирани от йога гуруто Ар Сантема и стават известни като системата на 12-те природни закони на йогата.

1. На теб ти трябва – ти го прави!

Всеки път, когато в разговора става дума за дълг или задължение, придружени от думата  „трябва”, задайте си въпроса „ На кого му трябва?”. Манипулаторите обичат да пропускат факта, че това "трябва" е нужно най-вече на тях самите.

Например, фразата, която често използват родителите: „Трябва да си намериш работа”, без манипулация би звучала така: „Трябва да си намериш работа, за да спреш да ми харчиш парите – време е да слезеш от гърба ни и да се оправяш сам.”

2. Не обещавай. Ако си обещал – изпълнявай!

Колко често давате необмислени обещания? Изпеченият манипулатор нарочно ще ги измъква от вас, а след това ще експлоатира вашето чувство за вина.

Затова – просто не обещавайте! Ако все пак го направите – изпълнявайте.

Следващия път, когато някой се опита да ви преметне по този начин, помислете два пъти, преди да се ангажирате да направите нещо.

3. Ако не те молят – не се бъркай!

Често се случва да се ръководим от добри намерения, а накрая да стане много по-зле. Без да са ни искали помощта, нашите усилия се възприемат като даденост.

Още по-лошо е, когато за проблема на един човек молим съвсем друг. Когато мислим, че помагаме в такава ситуация, ние всъщност нарушаваме и закона „ Ако на теб ти трябва – ти си го направи”.

Ако ви се струва, че някой се нуждае от помощ, първо проверете и разберете от него, готов ли е да приеме помощ точно от вас. Ако момиче нарочно си заклещи токчето в шахта, само за да се запознае с ей онова симпатично момче, а вие развалите всичко……няма да е много приятно.

4. При молба не отказвай!

Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за направените им услуги. Изпълнявайте молбата, но не се притеснявайте да искате услуга в замяна – дори по-рано.

5. Живей в настоящето ( не в миналото и не в бъдещето)!

Това е един от най-важните закони, независимо дали става въпрос за йога или за всяко друго нещо! Например, манипулацията „Преди ти не беше такъв” , често капитулира пред „Преди си беше за преди”.

6. Не падай!

Колко често се привързваме към човек, предмет или занимание? До каква степен тази привързаност може да бъде силна, без да поставя душевното ни равновесие под заплаха? Всеки има свой отговор на този въпрос. Но, помнете: лесно е да бъдете шантажирани през емоционалните връзки. Не позволявайте на вашите близки да се превърнат в домашни терористи.

7. Не си поставяй цел!

За някои това може да е най-необичайния закон и осъзнаването му може да изисква малко повече време. Често, ако целта е поставена неправилно, след нейното постигане настъпва опустошение. Най-вероятно тази цел ви е натрапена отвън.

Затова винаги питайте себе си или хората, които ви подтикват да направите нещо: „Какво следва след това?”.

Като пример ще ви дам една от любимите фрази на всички родители: „Трябва да получиш висше образование”. Какво следва след това?

Да бъда брокер на недвижими имоти, да се занимавам с продажби или да започна свой бизнес? Мога да направя всичко това и без висше образование.

8. Не пречи!

Най-гениалният от всички закони! Той може и трябва да се прилага, както по отношение на нас самите, така и по отношение на другите хора.

Фразата „Не ми пречи, моля!” е способна да върши чудеса. Най-важното е да я изречете, преди да сте започнали да изпитвате раздразнение.

9. В природата няма лошо време

Законът с най-голям философски потенциал. Той ни учи да използваме всяка възможност, в това число и своите пропуски. Формулиран е по различен начин в различните системи.

Например в НЛП звучи по следния начин: „Няма поражения, има само обратна връзка.” Много от околните ще са щастливи да ви напомнят за вашите неуспехи или да се оплачат колко зле е положението наоколо.

В такива случаи няма лошо или добро – има само вашето отношение.

10. Не осъждай, не критикувай!

Трудно може да се уържи желанието да нахокаш някой, който си го заслужава. Но тази критика не е нужна – нито на вас, нито на останалите. Запомнете това!

Когато за пореден път тръгнат да ви осъждат се вслушайте, но не критикувайте в отговор. Ето и някои полезни въпроси, които може да зададете в такъв случай:

"И какво следва от това?"

"Как предлагаш да се промени тази ситуация?"

"Защо смяташ, че само твоята гледна точка е правилната?"

А най-добре въобще не обръщайте внимание.

11. Не предавай информация, преди да си я направил свой навик, опит, умение!

Ако не проверявате информацията, която разпространявате, то вие се превръщате в клюкар. Вашите думи престават да бъдат достоверни. От това с радост ще се възползват вашите недоброжелатели.  Общувайки с други хора, уточнявайте как и те са проверили информацията, която ви съобщават. Повечето от тях въобще не си дават труда да проверяват, ставайки жертва на коварни игри или пропаганда.

12. Навсякъде и винаги искай разрешение!

Закон от областта на етикета. Неговото използване не само застрахова от излишни усилия, но и създава имидж на културен и възпитан човек.

И все пак – питайте само с увереност, иначе ще изглеждате като вечно съмняващ се странник или добро копие на познатия “вежлив елен“.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ