Как да блеснете на финалното интервю за работа

Как да блеснете на финалното интервю за работа

Как да блеснете на финалното интервю за работа

След като сте стигнали до интервюто за работа, има не малък шанс да получите оферта. Работодателят вече е ограничил големия набор от кандидат до малка група от хора, които са извикани за среща на живо.

Много от нещата, които трябва да направите, за да се представите възможно най-добре на интервюто, са същите, които са ви помогнали да преминете през целия процес, отвел ви до сградата на компанията. Ако трябва да сме по конкретни, вие вече сте впечатлили потенциалния си работодател с вашите постижения, така че сега е моментът да адресирате неговите опасения. Както съм писал и преди, мениджърите, отговарящи за набирането на персонал, искат да разберат три неща за кандидата по време на интервюто:

Как ще изглежда работата ни с вас?

Готови ли сте да се учите?

Поемате ли инициатива?

Ето пет неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че ще отговорите добре на тези въпроси по време на интервюто.

Подгответе се предварително

Разберете колкото можете повече за фирмата, в която кандидатствате за работа. Разгледайте нейния уебсайт, за да разберете по какви нови проекти работи тя. Потърсете отзиви от други хора, които са работили там в миналото. Ако познавате някой, който е работил там (или в момента работи там), говорете и с него.

Важно е да започнете интервюто с колкото се може повече информация за компанията, за да можете да задавате добри въпроси за вашата работа и ролята, която ще играете в организация. Това също така е чудесен начин да демонстрирате инициатива. Ще покажете на интервюиращия, че сте подготвени за всичко, което може да ви сполети, след като бъдете наети.

Бъдете готови да слушате

Несъмнено в даден момент по време на интервюто ще ви бъде зададен въпрос, при който ще получите обратна връзка от интервюиращия, от която е ясно, че той не е напълно доволен от вашия отговор. Тогава ще ви обземе силно желание да продължите да се обяснявате и да акцентирате допълнително върху казаното.

По-добра алтернатива е да се вслушате в критиката и да възприемете различен подход въз основа на това, което казват другите хора. Още по-добрият вариант е  самите вие да зададете няколко въпроса. Например, ако интервюиращият ви представи някаква хипотетична ситуация, може да го попитате как би подходил самия той към нея. Целта е да покажете, че не мислите, че вече знаете всичко, от което имате нужда, за да успеете в работата, а че желаете да се учите от колегите си.

Водете разговор, а не монолог

На интервю за работа вие сте център на вниманието, така че е изкушаващо да оставите тази идея да управлява изцяло поведението ви, което може да ви постави в ситуация, в която изнасяте монолог. В същото време бихте искали  да разберете повече за бъдещи си колеги и да им покажете, че можете да научите от тях също толкова неща, колкото те от вас. Така че искате да сте сигурни, че не сте единствения, който говори, а водите разговор.

Един от начините това да се случи е да задавате много въпроси. След като ви бъде зададен въпрос за това как бихте могли да се справите с конкретна работна ситуация, завършете със собствен въпрос, като: „Как обикновено подхождат към този проблем хората тук?“ или „Какви стратегии имате за ситуации като тази?“.

Колкото повече интервюто се превръща в разговор, толкова повече разбират интервюиращите какво ще бъде да работят с вас. Връзката, която създавате чрез разговор, ще има положително въздействие върху цялостната оценка, която получавате от вашите интервюиращи.

Бъдете себе си (в повечето време)

Съществува тенденция по време на интервюто за работа хората да опитват да представят себе си по такъв начин, че да изградят образ, който смятат, че работодателя би искал да наеме. Истината е, че е по-важно да бъдете себе се. Трябва да покажете на другите как би изглеждала работата им с колега като вас. Ако ви назначат на работа на база на образ, който всъщност не отговаря на вашата истинска идентичност, най-вероятно няма да сте особено щастливи в работата.

Имайки това предвид, важно е и да не забравяте, че интервюто се провежда във формална обстановка с хора, които не познавате добре. Ако имате добро чувство за хумор, можете в някои случаи да подхождате по-забавно към отговорите си, но не трябва да разчитате прекалено много на този подход. Избягвайте всякакви рисковани шеги.

Не забравяйте, че вече сте впечатлили комисията достатъчно, за да поискат да ви интервюират. Сега трябва да им дадете усещането, че искат да сте наоколо.

Не само казвайте, но и показвайте

Основна част от вашата стратегия за интервюто за работа трябва да е фокусирана върху това да дадете на хората представа какво е да работят с вас. Хората ще базират тази си оценка основно не на вашите думи, а на вашите действия. Може да твърдите, че често поемате инициативата в свои ръце, но ако например научите повече за компанията преди самото интервю ще покажете, че това е така. Може да кажете, че сте готови да се учите, но ако се вслушате в думите и критиките на вашия събеседник по време на интервюто ще покажете, че в действителност искате да се развивате. Колкото повече демонстрирате истинността на вашите твърдения с действия, толкова по-успешно ще бъде интервюто.

………………

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ