Как да кажете на шефа, че сте нещастни в работата

Как да кажете на шефа, че сте нещастни в работата

Как да кажете на шефа, че сте нещастни в работата

Всеки има трудни дни на работното място и понякога лошите са повече от добрите. Може да е изкушаващо да прибегнете до т. нар. „тихо отказване“, покривайки само нужния минимум, докато чакате края на работния ден. Всъщност, според доклада на Gallup за състоянието на глобалното работно място за 2023 г., 60% от работниците в световен мащаб са направили точно това. Но защо не промените обстоятелствата си?

„Търсенето на работа е разрушително за вас и вашето семейство“, казва Катлийн Куин Вотау, главен изпълнителен директор на TalenTrust, консултантска фирма за стратегическо набиране и човешки капитал. „Не е лесно и изисква много кураж. Ами ако следващата ви най-добра работа е в настоящата ви компания? Достатъчно смели ли сте да споделите недоволството си с шефа?

Определете какво искате да направите

Ако се чувствате неудовлетворени на работа, първото нещо, което трябва да направите, е да опитате да разберете защо. Не е достатъчно да свиете рамене и да кажете, че не сте доволни. Куин Вотау казва, че думата „щастлив“ се използва прекалено много.

„Вместо това помислете какво харесвате в това, което правите и какво не харесвате“, съветва тя.

Куин Вотау предлага да се създаде списък с плюсове и минус. Помислете и запишете всичките си задачи през един типичен ден и седмица. След това отбележете кое ви зарежда с енергия, кое ви изтощава и кое е неутрално.

Например предпочитате ролите за поддръжка пред позициите, насочени към клиентите. След като разберете какво точно искате да промените, ще бъдете по-добре подготвени да се свържете с шефа си.

Получете обратна връзка

Тъй като може да ви изглежда страшно да кажете на работодателя си: „Тази работа не ми върви“, Куин Вотау предлага първо да се консултирате с ментор. След това се обърнете към близък колега, доверен приятел или роднина. Кажете им: „Изпитвам затруднения на моята позиция в работата/ Можете ли да дадете някакви насоки?“

Един обективен човек може да ви помогне да обсъдите областите, които искате да промените. Потърсете информация дали вашите искания звучат осъществими и реалистични. След това потърсете помощ при определянето на това, което искате да кажете и как трябва да го кажете по начин, който показва ползите за организацията, вашия мениджър и вас самите.

Насрочете среща

Да кажете на шефа си, че сте недоволни, е нещо, което трябва да бъде направено с ясна цел. Не го спирайте на път за офиса, казва Куин Вотау. Най-добрият план е да се отдели конкретно време в календара.

„Приближете се до него и кажете: „Бих искал да говоря с вас за моята роля тук и как мога да правя повече от това, което наистина обичам да правя. Може ли да се срещнете с мен в сряда?“, предлага Куин Вотау. „По този начин работодателят е подготвен и не е разконцентриран. Той знае, че искате да проведете разговор за растеж и възможности“, добавя тя.

Подберете правилния език

Когато започвате разговора, обърнете специално внимание на думите си. Вместо просто да кажете „нещастен съм“, Куин Вотау препоръчва да кажете „имам чувството, че не съм успешен“.

„Това е по-описателно. Щастливи и доволен са по-неясни термини. Можете да използвате „нещастен“ или „недоволен“, но трябва да сте на място, където можете да дефинирате това по-подробно“, обяснява тя.

Бъдете подготвени с идеи как може да се свърши работата, която се надявате да разтоварите. Например, препоръчайте колега, който е силен в тази област. Предложете времева линия за преход, като продължите текущите си отговорности за определен период от време, докато се отдалечавате от тях. И покажете как отделянето на повече време за задачите, които обичате, ще бъде от полза за компанията.

Може да продължите да гледате часовника или да планирате напускането си, но най-ясният отговор на вашия професионален проблем преминава през това просто да кажете на шефа си, че сте готови за промяна.

„Работодателите не могат да ви дадат това, което искате, освен ако не им кажете от какво имате нужда“, категорична е Куин Вотау. „За тях може да бъде много разочароващо, когато някой напусне, без да даде шанс на компанията да подобри нещата. Често те си мислят: „Можех да направя нещо по въпроса“, но никой не започна разговора“.

………………….

Стефани Воза за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ