Лек срещу финансовия стрес

Лек срещу финансовия стрес

Лек срещу финансовия стрес

В зависимост от проучването, което се цитира, някъде между половината и три четвърти от американците страдат от финансов стрес, като новите в последните месеци и дори години само влошават нещата. В условията на висока инфлация и потенциална рецесия, хората надали скоро ще получат облекчение на паричните си тревоги. Ситуация по света не е по-различна.

Това е лоша новина както за психическото, така и за физическото ни здраве, а дори за когнитивното ни представяне. Дългосрочният стрес от всякакъв вид води до редица проблеми – от безсъние до повишен риск от сърдечни заболявания. Проучванията дори показват, че безпокойството, произтичащо от тревогите дали човек може да свърже двата края, намалява функционалния коефициент на интелигентност (IQ)  с цели 13 пункта.

Освен това, както може да ви каже почти всеки, който не е роден със сребърна лъжичка в устата, финансовият стрес не е никак приятно усещане. И така, как можете да се справите с тези тревоги? Дългосрочното решение е, разбира се, да увеличите приходите си и да намалите разходите си достатъчно, така че последните да са по-малки от първите. Но е трудно да се направи план за постигане на цел, когато непрекъснато се борите с паника и безпокойство.

Първата стъпка към внасянето на ред във вашите финансите е да намерите начин да управлявате стреса си до такава степен, че да можете да мислите ясно. Добрата новина е, че скорошна статия на Big Think от Елизабет Гилбърт, която разговаря с различни експерти по финансово планиране и психолози, обяснява как да укротите острия финансов стрес.

Какво да правите, когато почувствате, че ви обзема паника

Статията обхваща всичко - от симптоми на финансово безпокойство (но се обзалагам, че вече знаете дали сте напрегнати по тази линия) до основите на бюджетирането. Но най-интересната част за мен лично беше съветът какво да правя в онези моменти, когато в 4 часа сутринта се събуждам, мислейки за това как да изкарам месеца, след като съм получила последните си битови сметки.

Според експертите ключът към запазване на достатъчно спокойствие, за да мислим рационално в тези моменти, се крие в наличието на план за действие в при такъв сценарии, който сме си създали преди нещата да стигнат дотук.

„Почти всеки има моменти на силна тревожност. Това, което е важно, е да се гарантира, че острата тревожност няма да стане хронична или да доведе до лоши решения“, пише Гилбърт. „За да се справите с острата тревожност, решете предварително как ще постъпките следващия път, когато я почувствате. Просто наличието на план значително увеличава шансовете ви за успех. Този план може да включва редица действия, като множество проучвания съветват да се насочите към разговор с приятел или член на семейството, физически упражнения или медитация“, добавя тя.

Съчувствието към самите вас е по-добро от вината

Освен да се доверите на предварително планирано действие, което да ви помогне да се справите с безпокойството, Гилбърт също така препоръчва да изберете момент, в който се чувствате по-спокойни и събрани, за да помислите какво точно предизвиква вашите най-лоши епизоди на финансова паника.

„Има ли определени места или моменти, които извеждат в съзнанието ви негативни мисли или карат сърцето ви да започва да бие по-бързо?“, пита тя. Ако сте наясно с тези фактори ще можете по-лесно да ги избягвате, а в случаите, когато това е невъзможно – ще бъдете по-добре подготвени за тях.

Докато се борите с паричните си тревоги може да бъде полезно и да култивирате по-положителни чувства към финансите си. Първата стъпка към тази цел е освобождаване от вината. Структурни обществени проблеми, семейна среда, лош късмет, липса на добро финансово образование и най-обикновени погрешни изчисления играят роля във финансовите проблеми на почти всеки. До голяма степен е гарантирано, че не сте просто мързелив или глупав.

Така че спрете да се вините за неща, върху които нямате контрол, и проявете същото състрадание към себе си, което бихте проявили към всеки друг, който изпитва финансови тревоги. След това се опитайте да замените вината с това, което психолозите наричат „десенситизация“

„Опитайте последовател да се ангажирате с парите по неутрален или положителен начин“, обяснява Гилбърт. Това може да означава да се насладите на разумна покупка, да си спомните миналите си положителни финансови ходове или да си припомните, че сте много повече от баланса на банковата ви сметка.

Предприемането дори малки стъпки в правилната посока също може да помогне

„Идентифицирайте стъпка, която можете да направите днес. Какъв интелигентен финансов избор бихте могли да направите? Може би бихте могли да спестите 5 долара, ако приготвите обяд вкъщи, или пък може да отложите с една седмица купуването на нов чифт обувки“, казва професорът по финансово планиране Кристи Арчулета пред Гилбърт. Пропускането на сутрешното кафе няма да реши финансовите ви проблеми, но ако ви накара да се чувствате по-малко стресирани.

В крайна сметка ще трябва да навлезете в детайлите на конкретното си финансово състояние и да направите дългосрочен план за премахване на причините за вашето финансово безпокойство. Има много насоки, но няма начин да ги приложите ефективно, ако мозъкът ви е замъглен от безпокойство. Първата стъпка към излизане от финансовата дупка е да се научите как да бъдете парализирани от финансовия стрес и да мислите ясно за вашите финанси.

…………………

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ