Намерете своето племе... или нещо по-важно

Намерете своето племе... или нещо по-важно

Три действителни отговора на въпроса защо ни е грижа за мнението на другите

Всеки от нас има странна цел – да спре да обръща внимание на мнението на другите. Всеки иска да бъде неуязвим от чуждото мнение, като Супермен, отразяващ куршумите. Само че, вместо куршуми ни се иска от нас да "отскача" чуждата глупост.

Мечтаем за идеално психологическо състояние, в което съмнението в себе си изчезва и светът лежи в краката ни. Но после идва реалността и става ясно, че всичко не е толкова просто.

Имам три отговора на това - кратък, дълъг и неочакван.

Кратък отговор: Приемете, че сте човек

Краткият отговор на въпроса защо ни интересува какво мислят другите е прост: защото не сме психопати.

Загрижеността за мнението на другите ни прави емпатични, състрадателни и способни на приятелство. Нещо повече, мненията и възприятията на другите хора често водят до радост, съчувствие и дълбоки връзки.

Така че, когато питаме как да игнорираме мнението на другите, това, което наистина искаме да знаем, е как да управляваме по-добре мислите и чувствата си.

Дългият отговор: Общителността е резултат от еволюцията

Дългият отговор ще ви подскаже защо сме толкова загрижени за този проблем. Интелигентността и общителността са се развили като суперсили в животинското царство. Хората са слаби, бавни и като цяло се справят лошо в повечето физически задачи в сравнение с други животни. Отличаваме се с интелигентност и способност да създаваме сложни социални структури.

През по-голямата част от човешката история сме живели в племена, където всички са били зависими един от друг за оцеляване. В тези племена социалният пропуск може да бъде смъртоносен. В процеса на еволюция нашият мозък е започнал да асоциира социалното отхвърляне със смърт и затова то е толкова болезнено.

Да се ​​научиш да се справяш с чувството на социална зависимост е част от това да си човек.

Предимствата на новото време: племето може да се избира

Един от най-добрите аспекти на съвременния живот е възможността да избирате своето племе. Тъй като вече не сме ограничени до малки групи, можем да намерим нови хора, с които да се свържем, ако бъдем отхвърлени или остракирани. Винаги ще жадувате за социално одобрение, но можете да решите кого искате да впечатлите.

Проблемът на мнозина е, че се обграждат с дребнави или пък неприятни във всеки един смисъл хора. И  жадуват за одобрение от тях.

Вместо това да не обръщате внимание на мнението на такова обкръжение, съсредоточете се върху намирането на по-достойни хора: такива, които ще ви уважават и ще ви се възхищават, и такива, от които можете да научите нещо добро.

Неочакваният отговор: Намерете нещо по-важно

И тук стигаме до неочаквания отговор. Ако се интересувате твърде много от мнението на другите, това може да се дължи на факта, че за вас няма нищо по-важно.

Когато в живота се появи нещо наистина важно, заради което дори сте готови да търпите съмнения и насмешки, тогава вече няма да ви пука за мнението на другите. Колкото и да е странно, тогава хората ще започнат да ви уважават.

Представете си горяща сграда с дете вътре. Ако сте единственият, който може да спаси детето, щеше ли да има значение какво мислят другите? Примерът може да е преувеличен, но принципът е приложим в ежедневието.

Така че запитайте се: "Кое е толкова важно в живота ми, че не се страхувам от мнението на другите за него?"

Ако не можете да отговорите на този въпрос, тогава може би това е проблемът, който трябва да бъде разрешен.

Източник: Марк Менсън, блог

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ