Кой би повярвал: Как нарцисизмът води до теории на конспирацията

Кой би повярвал: Как нарцисизмът води до теории на конспирацията

Кой би повярвал: Как нарцисизмът води до теории на конспирацията

Необходимостта да бъдеш уникален и неспособността да приемеш грешките си са пряко свързани с конспиративно мислене

Нарцисистите често могат да бъдат разпознати по тяхното завишено самочувствие, пренебрежително отношение към другите и повишена чувствителност към критика. Тези черти водят до специфични модели на поведение и мислене - преди всичко към необходимостта да бъдеш приеман за уникален. Това е някакъв вид параноя, която води към необходимостта да контролираш или доминираш над другите, а също така и притежание на излишна и прекомерна лековерност. Всичко това, на свой ред, е свързано със склонност към конспиративно мислене. Интересна връзка.

Нарцисите жадуват за внимание. А теориите на конспирацията събират много гледания в интернет. И така, има ли връзка между нарцисизма и популяризирането на теориите на конспирацията? Аналитична статия, публикувана в списанието Current Opinion in Psychology, изследва този въпрос. Изследователите са открили, че нарцистичните черти естествено показват предразположеността на този тип хора към конспиративно мислене.

Как се проявява нарцисизмът

Заедно с макиавелизма и психопатията, нарцисизмът е част от тъмната триада на личностните черти, за които „Менидъжър нюз“ писа. Докато макиавелистите са сложни в своите грешки, а психопатите открито проявяват антисоциално поведение, нарцисистите никога не мислят, че грешат.

Нарцисистите често могат да бъдат идентифицирани по три характеристики: Първо -  те имат завишено мнение за себе си и своите постижения. Този феномен на поведение е известен като агенивна екстраверсия. Второ -  те са вечни конкурентни и гледат на другите, дори на романтичните си партньори, като на по-низши от себе си, поведение, известно като нарцистичен антагонизъм. И трето - поради отрицателните емоции, свързани с изключително високото самочувствие или нарцистичната невроза, те реагират агресивно дори на намек за критична обратна връзка. Първата черта се среща само при грандиозните нарцисисти - демонстративният и самодоворен тип. А третата черта се среща само при уязвимите нарцисисти - отбранителният и дистанциран тип - да, съществуват  и интровертни нарцисисти. А втората черта е признак, присъщ и на двата вида нарциси.

Както грандиозният, така и уязвимият нарцисизъм водят до по-нататъшни поведенчески и мисловни тенденции, по-специално необходимостта да бъдеш смятан за уникален, параноично състояние,, обсебващо с необходимостта да контролираш или доминираш над другите тяхната лековерност.

Как нарцисизмът води до теории на конспирацията

Необходимостта да бъдеш уникален. Поради желанието си да се откроят, нарцисистите често се стремят да се разграничат от другите. Теориите на конспирацията запълват тази нужда, като предоставят достъп до „знание“, което много малко хора имат. Например тези, които вярват, че кацането на Луната е фалшиво, се смятат за едни от малкото, които могат ясно да видят и прозрат, че кадрите от кацането са фалшиви.

Параноя. Нарцисистите вярват, че другите, които за тях са очевидно несъвършени, действат срещу тях. Тази параноя подхранва вярата в теориите на конспирацията и става ясно защо в много от тях главната теза е за тайни организации, които унищожават света.

Необходимостта да контролира или доминира над другите. Тъй като нарцисистите се виждат като неспособни да направят нещо нередно, някой друг трябва да бъде обвинен, когато нещо неизбежно се обърка. Наистина, нарцисистите често намират изкупителни жертви за своите грешки, качество, споделяно и от макиавелистите и психопатите.

Доверчивост. На пръв поглед може да изглежда, че лековерността не е свързана с нарцисизма, но това не е така: нарцисистите не са саморефлексивни, те са склонни да вярват в пълни глупости. Изследователите отбелязват, че нарцисизмът е свързан с вярата в конспиративните теории за COVID, вероятно защото нарцисистите не са склонни да бъдат скептични към това, което четат онлайн.

Влиянието на нарцисизма върху обществото

Много политици, а и други влиятелни хора, имат болезнено преувеличено чувство за собствената си значимост. Връзката между нарцисизма и теориите на конспирацията предполага, че много хора наистина вярват на нелепите твърдения, които произвеждат. След това социалните медии засилват тези вярвания, а и по този начин засилват нарцисизма сред хората.

Рискът, който нарцисистите представляват за обществото, не може да бъде подценен. Нарцисизмът е в основата на такива токсични идеологии като национализма. Конспиративните теории за коронавируса доведоха до хиляди, ако не и милиони, ненужни смъртни случаи сред онези, които отказаха да бъдат ваксинирани.

По този начин разбирането на привлекателността на теориите на конспирацията, в допълнение към типовете личности, които са податливи на тях, е от решаващо значение за справяне с някои от най-големите проблеми на обществото. Едно възможно решение може да бъде да се разработят послания, които да се харесват на нарцисистите, като например съобщението, че ваксинирането срещу COVID е от национален интерес.

Източник: Bigthink

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ