Йелън предупреждава за рисковете от свръхконцентрацията във веригите за доставки на чистата енергия

Йелън предупреждава за рисковете от свръхконцентрацията във веригите за доставки на чистата енергия

Йелън предупреждава за рисковете от свръхконцентрацията във веригите за доставки на чистата енергия

САЩ работят за изграждането на устойчиви и диверсифицирани вериги за доставки на чиста енергия, за да отстояват икономическата си сигурност, като същевременно полагат усилия да се предпазят от рисковете, произтичащи от свръхконцентрацията в ограничен брой страни. Това се очаква да заяви по-късно днес американският финансов министър Джанет Йелън на събитие в Лас Вегас, сочат предварителни бележки за изказването й, до които Ройтерс е получил достъп. 

Очаква се Йелън да отбележи предизвикателствата в прехода от фосилни горива към чиста енергия в реч, която ще произнесе след обиколка в център, където работниците изучават умения, необходими за работа по проекти за чиста енергия, предава БТА.

Скоро се навършва година от приемането на американския Закон за намаляване на инфлацията (Inflation Reduction Act - IRA), който предвижда 500 млрд. долара нови разходи и данъчни облекчения с цел стимулиране на енергията от възобновяеми източници, намаляване на разходите за здравеопазване и увеличаване на данъчните приходи. 
    
Йелън планира да подчертае продължаващата устойчивост на американската икономика и значимостта на ключови законодателни актове като Закона за намаляване на инфлацията, за да подпомогнат възстановяването на производствената база в САЩ и да "намалят точките на претоварване, нарушенията и да защитят икономическата ни сигурност". 
    
Доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ) по-рано тази година посочи, че в Китай са концентрирани поне 60 процента от световния производствен капацитет за повечето масово произвеждани технологии като соларни фотоволтаици и вятърни системи, както и 40 процента от производството на електролизатори. Според организацията при жизненоважните за тези сектори минерали също се наблюдава висока концентрация - от Демократична република Конго идват 70 процента от кобалта, от Китай - 60 процента от редкоземните метали, от Индонезия - 40 процента от никела, а от лития 55 процента се добиват в Австралия и 25 процента - в Чили. 

Йелън допълва, че САЩ инвестират на вътрешния си пазар, за да изградят по-устойчиви и диверсифицирани вериги за доставки, докато същевременно помагат на други страни да ускорят собствения си енергиен преход.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ