САЩ спират да издават лицензи на за износ на продукти към Huawei

САЩ спират да издават лицензи на за износ на продукти към Huawei

САЩ спират да издават лицензи на за износ на продукти към Huawei

Администрацията на президента на Съединените щати Джо Байдън е спряла издаването на лицензи на американски компании за износ на повечето компоненти за китайската телекомуникационна компания Huawei, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

От няколко години Huawei е обект на санкции от страна на САЩ за компоненти за 5G и други технологии, но досега Министерството на търговията на САЩ предоставяше лицензи на някои американски фирми да продават определени стоки и технологии на компанията. През 2020 г. Qualcomm Inc. получи разрешение да продава 4G чипове за смартфони на Huawei.

Говорител на Министерството на търговията каза, че служителите на ведомството „непрекъснато оценяват неговите политики и разпоредби", но не коментират разговорите с конкретни компании. Huawei и Qualcomm са отказали коментар. Блумбърг и „Файнешъл таймс“ съобщиха за този ход по-рано.

Човек, запознат с казуса, твърди, че американските служители създават нова официална политика за отказ за доставка на компоненти до Huawei, която ще засегне артикули под нивото на 5G, включително компоненти свързани с 4G, Wifi 6 и 7, изкуствен интелект и високопроизводителни изчисления и облачни услуги.

Според друг източник този ход се очаква да отрази затягането на политиката на администрацията на Байдън спрямо Huawei през последната година. Лицензите за 4G чипове, които по-рано са били одобрявани, вече получават отказ, твърди източникът. Към края на администрацията на Доналд Тръмп и в началото на администрацията на Байдън служителите все още предоставяха лицензи за елементи, специфично насочени към 4G приложения.

САЩ поставиха Huawei в търговски черен списък през 2019 г., ограничавайки способността на повечето компании от страната да доставят стоки и технологии на китайската фирма, освен ако не им бъдат предоставени лицензи. Длъжностните лица продължиха да затягат контрола, за да отрежат способността на Huawei да купува или разработва чипове, които захранват повечето от нейните продукти.

Но американски длъжностни лица предоставиха лицензи, които позволиха на Huawei да получи някои продукти. Например доставчиците на Huawei получиха лицензи на стойност 61 милиарда долара, за да продават компоненти на  гиганта за телекомуникационно оборудване от април до ноември 2021 г.

През декември Huawei заяви, че общите й приходи са около 91,53 милиарда долара, което е малко под резултата за 2021 г., когато санкциите на САЩ доведоха до спад на продажбите с близо една трета.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ