Трети сме в ЕС по жертви от катастрофи

Трети сме в ЕС по жертви от катастрофи

Въпреки отбелязаният през последната година спад, България остава на трето място в ЕС по жертви на пътно-транспортни, сочат актуални данни на Европейската комисия.

Загиналите на пътя през миналата година у нас са били 102-ма на един милион от населението. Преди нас в черния списък са само Румъния със 111 жертви на 1 милион и Гърция със 116 на един милион.

Средно за ЕС показателят е 62 души на един милион, а в държавите с най-ниска смъртност на пътя – Швеция, Холандия, Великобритания е около 25.

Видим спад е отбелязан в броя на жертвите на катастрофи през изминалата година както в общността, така и във всяка отделна страна като за България той е с 14 на сто. Средно за Евросъюза показателят е спаднал с 11 процента.

Въпреки добрата тенденция, броят на жертвите продължава да е висок и до 2020 г. трябва да бъде намален наполовина, коментира еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.

Европейската комисия настоява да се затегне още повече контролът върху спазването на правилата за безопасно движение. По този повод се очаква утре Европарламентът да гласува предложение за създаване на общоевропейска база данни на регистрираните автомобили. Тя ще позволи единен за общността контрол над водачите, които нарушават правилата в чужбина. Чрез общата система те ще бъдат по-лесно откривани и санкционирани.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ