Украйна призова ЕС да спре „Южен поток”, „Газпром” готова да финансира сама строителството

Украйна призова ЕС да спре „Южен поток”, „Газпром” готова да финансира сама строителството

Украйна призова ЕС да спре „Южен поток”, „Газпром” готова да финансира сама строителството

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк призова Европейският съюз да блокира проекта „Южен поток”. „Украйна е надежден партньор, ние изпълняваме и ще продължаваме да изпълняваме своите задължения като транзитираща страна”, заяви той в реч пред украинския парламент днес.

Междувременно от ЕК излязоха с разяснения по стартираната вчера наказателна процедура срещу България. Говорители на комисията подчертаха, че целта не е да се блокира проекта, а той да отговаря на европейското законодателство.

„Многократно и ясно заявихме, че вложенията във всяка енергийна инфраструктура в ЕС трябва да бъдат съобразени с всички европейски правила - за енергетиката, конкуренцията, обществените поръчки. ЕК вече изясни, че сключените междуправителствени споразумения с Русия за изграждането на газопровода "Южен поток" не отговорят на съответните изисквания", заяви Сабине Бергер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Споразуменията между България и Русия не отговорят на основни положения от третия енергиен пакет, отбеляза тя.

Възраженията на ЕК, довели до задействане на наказателната процедура са най-вече по повод на това, че на копанията „Южен поток - България” е възложено да проектира, финансира, строи и управлява газопровода без прозрачни конкурентни процедури.

Втората конфликтна точка е с договорите за подизпълнители, при които, според ЕК, може да бъде дадено преимущество на определени руски и български фирми.

От своя страна, Антоан Коломбани, говорител на еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, посочи, че ЕК е изпратила вчера официално писмо до България за нарушения на европейското законодателство в областта на обществените поръчки по отношение на "Южен поток".

"Предприехме тази наказателна процедура, защото работата по газопровода ще започне всеки момент. Трябваше да действаме спешно", поясни той и призова останалите държави от ЕС по трасето на газопровода да сключват договори с обществени средства в пълно съответствие с договорите на Общността. В противен случай, ако е необходимо, ще бъдат взети мерки и  срещу тях, подчерта Коломбани.

Енергийният министър Драгомир Стойнев пък заяви, че не бива да се драматизира наказателната процедура на ЕК срещу България за "Южен поток"и че в крайна сметка едва ли ще се стигне до санкции.

Междувременно зам.-председателят на „Газпром”, Александър Медведев обяви, че компанията е в състояние да строи сама, без никакво външно финансиране, ако се наложи. "Ако ме попитате „Готови ли сте за най-тежкия вариант”, ще ви отговоря: „Да, готови сме!”, коментира той пред журналисти.
Медведев напомни, че е напълно нормално при реализацията на подобни проекти да се използват механизми за проектно финансиране. „Мисля, че този инструмент ще бъде използван и при Южен поток”, заяви още той.

Проектната компания South Stream Transport AG планира до края на тази година да привлече проектно финансиране за строителството на първия и втория етап от морския участък на газопровода. За първата половина на 2015 г. се предвижда подписване на контракти за доставка и монтиране на тръбите от третия и четвъртия участък. Бюджетът на морския участък от "Южен поток" е 10 млрд. евро, 30% от които са планирани да се осигурят чрез акционерно финансиране, а 70% - чрез проектно финансиране. ”Ройтерс” съобщи, че консорциумът начело с групата "Стройтрансгаз", под контрола на Генадий Тимченко ще получи контракт на стойност 3,5 млрд. евро за строителство на наземната част на "Южен поток"  през България.

Газопроводът с мощност 63 млрд куб. м . трябва да заобиколи Украйна през акваторията на Черно море, за да доставя синьо гориво в страни от Южна и Централна Европа. По сухопътната част на проекта Русия е подписала межправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения и Хърватия.

Акционери в South Stream Transport B.V. са "Газпром" (50%), италианската Eni (20%), германската Wintershall и френската EDF (по 15% всяка).

През март т.г. генералният директор на италианската Eni Паоло Скарони предрече мрачно бъдеще на  "Южен поток” по две причини: обструкциите на Европа и конкуренцията на  Трансадриатическия газопровод (TAP), по който в Европа ще се доставя газ от находището Шах Дениз в Азербайджан. „Ройтерс” съобщи днес, че Total и E.On излизат от проекта TAP. Агенцията се позова на ръководителя на инвестиционния департамент на държавната нефтена компания в Азербайджан SOCAR (с 20% участие в проекта) Вагиф Алиева. Коментари от Total (с 10% участие в TAP) и E.On (9% ) засега няма.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ