Управление

Лица

|

Голямата вреда от малката лъжа

Голямата вреда от малката лъжа

Екипи, които си казват истината, стигат много по-далеч. В повечето организации, и мениджърите и служителите ценят честността и не толерират явната неискреност.

Но когато преобладават неписани правила като "Никога не спори с шефа" или "Не признавай грешките си", вече има известно ниво на нечестност, което започва да се приема за нормално.

Това е опасно, казват Брус Бодакън и Робърт Фриц в книгата си "Моментът на истината за мениджъра". Появява се риск за цялата организация. Неписаната неискреност застава на пътя на честното оценяване на даден проблем и на това как се е стигнало до него. "Ако сте силен лидер, ще искате хората около вас да ви казват истината, независимо каква е тя. Ще въведете този стил и в отношенията с подчинените", пишат авторите.

А това е много здравословно за екипите и за цялата компания. Екипи, в които си казват истината един на друг, стигат много по-далеч, защото си задават всякакви въпроси, включително и неудобни, и откровено търсят отговорите. Опитват се да разбират мнения, различни от своите собствени. А това бетонира нормалната комуникация в офис средата, обобщават авторите.

Лорън Келър Джонсън

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ