Джак и Сузи Уелч: Капаните при сливане и придобиване на компания

Джак и Сузи Уелч: Капаните при сливане и придобиване на компания

Джак и Сузи Уелч: Капаните при сливане и придобиване на компания

Въпрос: Колко време средно продължава сливането и придобиването на една компания? Как се подготвяте за обединяването? Какво трябва да се случи в първите 30 дни след сделката?

Бернард Клингер, Линц, Австрия

 

Отговор: Сливането и придобиването си остава най-бързия и мощен инструмент, който фирмата може да използва, за да промени конкурентноспособността си.

Но както предполага и въпросът ти няма книга с правила как да протича този процес. Много години опит в това отношение, хиляди примери, от които можем да се учим, но компаниите все още претърпяват провали.

В тази връзка ние ще ти разкажем за някои най-типични ситуации и как да се справяш с тях.

 

1) Пази се от “сливания на равнопоставени”. Идеята е благородна, а реалността пълна каша. Ако сливащите се комапнии са наистина равнопоставени и двете страни започват да се чудят защо един от тях трябва да се откаже от практики, политика или от част от хората си. Сделките за “сливания на равнопоставени” обикновено остават неприключени защото двата екипа прекарват месеци в дуели кой да поеме управлението.

 

2) Приеми, че културната хармония на две компании е изключително важна. О, колко вълнуващо изглежда, когато сливането и придобиването е съвсем смислено и логично от гледна точка на продукти, технологии и цифри. Но какво бедствие може да бъде и ще бъде, ако двете компании имат коренно различни ценности. Трябва да знаете, че има култури, които не се комбинират, те се саморазрушават.

 

3) Спри сделката ако откриеш че й ставаш заложник. Понякога купувачът иска фирмата толкова силно, че започва да прави отстъпки и до момента, в който преговорите свършат всъщност се оказва, че ръководството е в ръцете на придобитата компания. Не изпадай в ситуация, в която да се чудиш: “Защо платих толкова много за нещо, което всъщност не притежавам?”

 

4) “Не се страхувай”. Когато става въпрос за интегриране, смелостта е най-забележителния подход. В идеалната ситуация процесът трябва да е приключил в момента на финализиране на сделката и със сигурност най-много 90 дни след това. Иначе несигурността може да се превърне в бездействие, или по-лошо - в страх.

 

5) Не се поддавай на “Синдрома на завоевателя”, превземайки новопридобитата си територия и настанявайки своите хора навсякъде. Една от основните причини да предприемеш сливане и придобиване е да получиш два пъти повече талант, от който можеш да избираш. Разбира се, купувачът се чувства лоялен към подчинените си. Но за да преуспее една нова и разширяваща се компания й е необходим най-добрия екип, дори това да значи, че трябва да освободиш някои от своите хора.

 

На финала, ние осъзнаваме, че нашите препоръки са твърде много, не могат и петте неща да се случат наведнъж. Но ако попаднеш в подобни ситуации прецени положението и бързо се изкачи обратно. Не забравяй, че естественият ръст е супер. Но сливането и придобиването може да добави истинска огнева мощ към арсенала на твоето развитие.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ