Ефективни техники за интервю, с които ще наемате точните хора

Ефективни техники за интервю, с които ще наемате точните хора

Стига сте губили време и пари, за да наемате погрешните хора. Време е да подобрите уменията си да интервюирате.

Наемането е нещо много рисково, защото огромна част от успеха на компанията ви зависи от това правилните хора да са на мястото си на подходящите позиции. Интервютата за работа реално са повече изкуство, отколкото точна наука. Много често кандидатите, които изглеждат отлично на хартия и се справят блестящо на интервютата, блокират, когато най-сетне се наложи реално да вършат работата, за която сте ги взели.

Как тогава да увеличите вероятността да наемате добри служители за в бъдеще? Списание „Тайм” цитира няколко много интересни съвета, почерпени от книгата „Наръчник на мениджъра-победител: 6 практики, в които всеки мениджър трябва да преуспее” на Джон Чофи и Кен Уилиг.

Преди да започнете интервю, нека кандидатите поседят край ваши служители 10-15 минути. Ще започнат ли да общуват с бъдещите си колеги и как? Поведението им в този момент ще ви даде важна информация за личността им и ще ви покаже дали ще се впишат добре в културата на компанията.

Струва си да оцените и уменията на кандидатите да наблюдават и преценяват. Ако вече са били в контакт с хора от фирмата, попитайте ги за впечатлението им от тях. Точна ли е преценката им?

В идеалния случай интервюто е двупосочен процес на опознаване, в който и двете страни могат да определят дали кандидатът пасва добре на позицията и на компанията. Търсете хора, които задават въпроси за вас в желанието си да открият общи интереси и ценности.

Помнете, може да научите много за начина на мислене и общуване на някого, като задавате въпроси, които не са пряко свързани с дискутираната позиция. Питайте например какво правят кандидатите, за да се забавляват. Това ще ви помогне да разберете дали по принцип се стремят към креативни, или към съревнователни дейности. Побеждавали ли са някога в конкурс или състезание? Не е нужно това да има връзка с работата; разпитайте ги подробно за участието им и за начина, по който са постигнали победата, и ще разберете какъв е стилът им на поведение и работа.

В интервютата не бива просто да отмятате списък с въпроси за изискванията на работата. Трябва да видите човека зад автобиографията. Кои кандидати мислят ясно? Внимавайте дали се ровят за повече подробности. Умеят ли да слушат и да помнят? Помолете ги да обобщят информация, която сте предоставили по-рано по време на интервюто.

Накрая ги помолете да опишат първата си работа и начина, по който са я получили. Ако това е станало, когато са били много млади, а причината е била да си спечелят джобни пари за харчене, това е знак, че са развили силна работна етика и навици много рано в жизнения си път. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ