За трудните решения в бизнеса и живота

За трудните решения в бизнеса и живота

За трудните решения в бизнеса и живота

Някои експерти казват, че най-ефективната оценка е тази, която е направена въз основа на собствените чувства. Звучи логично, но не мога да се съглася докрай с това твърдение.

Ето няколко причини:

Лидерството е ефективно, когато се гледа през очите на тези, които са водени. В мениджмънта това е основно правило. Да, разбира се, мениджърът взима решенията и той носи отговорност за тях, но те не биха били най-добрите, ако не се вгледа в своя екип. Ако не потърси неговата гледна точка, не се посъветва с неговото мнение и очаквания. Някои аспекти на работата обикновено са скрити за мениджърите, но са много ясни за хората от долните нива в компанията. Не забравяйте, че те имат най-искрената и обратна връзка от клиентите.

Бизнес резултатите са тези, които трябва ди диктуват решенията. Много често мениджърите, както и всеки обикновен човек забравят да погледнат назад, за да си припомнят къде и кога са допуснали важни грешки. Преди да прецените бъдещия риск или нова възможност погледнете назад, за да направите оценка на досегашния си опит. Всяка ситуация носи определен опит, който е най-ценният ни актив за бъдещето.

Опитвайте се да давате най-доброто от себе си във всичко. Само така ще сте сигурни, че когато се налага, ще вземете възможно най-информираното решение. Освен това ще натрупате опит и ще се самоусъвършенствате, което е не по-малко ценно. Когато се нагърбвате с тежестта на дадено решение трябва да сте наясно, че информацията е от ключово значение, а когато сте дали най-доброто от себе си за разрешаване на казуса, рискът от грешки значително намалява.

Допитайте се до близки приятели. Не мислете, че само вие имате проблеми. Много други хора всеки ден се сблъскват с най-неподозирани трудности. Те могат да бъдат ключът към разрешаването на вашите. Дори и да не са от вашата сфера на изява, приятелите могат да ви дадат ценни съвети, защото ви познават добре и знаят способностите ви. Всички те са били подложени на предизвикателства и макар и да са били при различни обстоятелства, те може да са били много сходни до вашите.

Трудно е да се вземе ефективно и същевременно обективно решение. Първото е трудно, защото понякога решението ощетява определени групи от хора. Не всички ще са доволни, може да има и такива, които ще го саботират. Нямате гаранция, че то ще проработи.

Трудно е да е обективно, защото ние винаги се опираме на нашите собствени субективни знания за света и средата, която ни заобикаля. Но важното е това решение да е честно и в хармония с вашите виждания за живота и бизнеса.

Скот Едингър за Harvard Business Review

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ