Имате ли време за „Бяло поле”?

Имате ли време за „Бяло поле”?

Имате ли време за „Бяло поле”?

Наскоро попаднах на голяма мениджърска конференция. Един от лекторите се оказа авторът на бестселъри Джим Колинс, с когото успях да си поговоря на четири очи. Попитах го и за стила му на работа и тогава получих изненадващ отговор - вместо да се опитва да запълни времето си, той прави точно обратното. Опитва се да си освободи време.

Колинс взе лист хартия и нарисува четири блокчета едно върху друго. Показа най-горното блочке и обясни: „Запазвам времето от 8.00 до 12.00 ч. всеки ден за мислене, четене и писане.“ Но как го прави? Изключва всички електронни устройства наоколо, включително и връзката с интернет на компютъра си.

След обяд прекарва времето си в офиса. В късния следобед отива да тича или да се катери, за да прочисти мозъка си. След което идва вечерята, може още малко писане и спане.

За Колинс, висококачествената работа изисква много и качествено мислене. „Бялото поле“, както той определя този процес, е необходимост за креативните процеси. Това е времето, в което нищо не е планирано – момент, в който Колинс може да изпразни ума си и да го напълни с нови мисли. Целта му е да прекара 100 дни от следващата година в бялото поле.

Колинс живее различен живот от повечето хора, защото е романист и може да си го позволи. Но дори и когато не е можел, той е отделя време за мислене и време за работа по първата си книга „Създадени вечни“, отказвайки на предложения за консултиране от страна на големи компании, които обаче са били свързани с пътувания. Самият той споделя, че дължи успеха си на „времето, прекарано в пещерата“.

Поучителният опит на Колинс ни предизвиква да си позволим време, за да бъдем в своето „Бяло поле.” В края на словото му на конференцията той прикани събралите се мениджъри по човешки ресурси да създадат свое собствено бяло поле – дори и само за половин час на ден. Но защо ли сякаш чувам как всички си казват: „Страхотна идея! Харесва ми! Но нямам време!“

Бронуин Фрайер, редактор в Harward Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ