Истински обещания за 2012 г.

Истински обещания за 2012 г.

Истински обещания за 2012 г.

Новогодишните обещания са на върха на езика на всеки от нас. Хиляди предложения за това „как да се справим с...“ и „най-добрите начини...“ са на разположение, за да ни помогнат да осъществим всички обещания, които си даваме преди новата година.

98% от тези, които си правят списък с обещания, ще ги забравят или ще се провалят в тях още преди Свети Валентин.

Има три основни причини за това. Повечето обещания, които си даваме са ментални. Често те са просто мисли, които са увити в прилив на ентусиазъм, ефимерен и краткотраен. Второ, нашето обещание не идва "отвътре" - от нашето сърце и душа. И накрая, ние сме хванати в "манталитет на жертвата", където изкупителните жертви ръководят живота ни. Като се изживяваме като жертви, обвиняваме обстоятелствата като се съпротивляваме срещу промените, за да не следваме нашите намерения. 

Има четири характеристики на манталитета на жертвата:

Липса на яснота по отношение на нашите цели: прескачане между реалистичните и нереалистични или илюзорни очаквания и цели, като обвиняваме другите за липсата на яснота.

Неспособност да се справим с границите и ограниченията за време и ресурс, като обвиняваме други хора и събития, за нашата невъзможност да използваме времето и други ресурси ефективно и интелигентно.

Объркване около причинно-следствената връзка: липса на информираност за това как са се появили текущите събития в нашия живот и липсата на яснота за това как можем да променим нашите вярвания, нагласи, намерения, поведение и действия, за да постигнем положителна промяна.

Отричане, че изборите в живота ни имат въздействие: положително или отрицателно умствено, физическо, емоционално и духовно върху цялостното ни здраве и благополучие. Отричане, че нашите болка и страдание са причинени от външни събития или обстоятелства.

Много обещания, които си даваме не са съзнателен избор: те са емоционални реакции към нещо, което не ни харесва и обикновено са, за да "опаковаме" някакъв проблем и да го прикрием. Истинските обещания към самите нас изискват дълбок, вътрешен и съзнателен процес.

Краят на тази година и началото на следващата е чудесна възможност да променим нашия опит да се проваляме в обещанията си и да постигнем една истинска и трайна промяна и трансформация. Можем да изберем да освободим жертвата в нас и да се постараем да поемем истински контрол върху живота си.

Питър Важда за Management Issues

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ