Как да накараме началника да каже "да"

Как да накараме началника да каже да

Как да накараме началника да каже "да"

Не позволявайте онова, което не можете да направите, да пречи на това, което можете да направите. Често изпитваме желание да се предадем, когато срещнем трудности. Доводите "против" ни се струват повече от доводите "за". Но хората, които искат да напреднат в кариерата, трябва да проявяват инициатива, да преодоляват пречките и да убеждават, че са полезни. Ето няколко стъпки, препоръчвани от сп. "Форбс", за да привлечете началника на своя страна и да осъществите идеите си. 

Научете се трезво да оценявате ситуацията. Не разчитайте, че колегите или подчинените ще ви подкрепят особено горещо, когато предлагате нова идея. Всяка инициатива обикновено среща повече протест, отколкото подкрепа, докато по-висш мениджър в компанията не покаже "накъде духа вятърът". В никакъв случай не мислете, че ако идеята не се нрави на колегите, няма да хареса и на началника.

Изберете добре момента, за да убедите началника. Оценете какви пречки могат да се появят и се подгответе да ги отстраните или оборите. Ако настоявате за промени, които засягат самия началник и могат да ви струват работата, все пак помислете добре дали си струва да рискувате. Може би е по-мъдро да изчакате да се промени ситуацията или началникът. 

Не се мотайте, щом сте взели твърдо решение - действайте, като използвате знанията и опита си. Важно е да покажете решимост при осъществяване на инициативата си, защото решимостта е важна за мениджъра. Началникът, който избягва конкретни стъпки, губи контрол над подчинените. Закъснялото решение често означава пропуснат шанс. Подобно поведение показва слабост, хората под и над вас в йерархията започват да се съмняват във вашите способности.     

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ