Как да намалите текучеството във фирмата

Как да намалите текучеството във фирмата

Как да намалите текучеството във фирмата

Голямото текучество на кадри може да струва на компанията ви хиляди, похарчени за търсене на нови служители и обученията им. Освен това то води до намаляване на професионалния капацитет и работната сила. Ниските очаквания както от страна на мениджмънта, така и от тази на работниците, може да породи това, което американският професор по бизнес администрация Леонард Шлесингер нарича „цикъл на провала”. Сложете край на изтичането на познание като инвестирате в служителите си и започнете да полагате повече усилия да създадете работна среда, която хората ви никога не биха искали да напуснат. Как да се случи това?

Стъпка 1

Преразгледайте процеса на назначаване. Най-ефективният начин да намалите текучеството във фирмата е като се уверите, че хората, които назначавате не само разполагат с уменията, от които се нуждаете за конкретната позиция, но и се вписват в корпоративната култура, съветва „Уолстрийт джърнъл”. Правилото е простичко и вечно: По-малко вероятно е да напуснат служители, които се спогаждат с другите и не са проблемна личност.

Стъпка 2

Създайте позитивна работна среда с по-малко критики, достатъчна доза похвали, хумор, общи инициативи и каузи извън офиса. Резултатът ще бъде по-висок морал. Стресът в работата, от друга страна води до масова и бързо прехвърляща се към останалите неудовлетвореност от работата, депресия, по-малко желания да се посещава работното място, дори до проблеми у дома.

Стъпка 3

Предложете конкурентни заплати или социални придобивки. Ако не можете да си ги позволите, предложете други атрактивни възможности като опция за работа от вкъщи, гъвкаво работно време и бонуси за добро представяне. Измислете атрактивен пакет, който е трудно да се открие в точно този му състав от предложения при конкурентите ви.

Стъпка 4

Трансформирайте работното място от насочено към компанията в центрирано към човека. Мениджмънтът не бива да третира служителите така, сякаш са късметлии, че имат работа. Обратното, управлението трябва да внушава, че компанията се радва да разполага с тези си кадри, за да няма текучество.

Стъпка 5

Предложете възможности за лично професионално развитие на всеки, за да не се налага всеки месец да обучавате нови лица. От това ще спечелят не само самите хора, но и вътрешната система и качеството на структурата ви и крайният продукт, който предлагате. Идеалната цел е да отгледате общност от експерти и да възпитате свои кадри, не да ги купувате скъпо от друго място, потискайки своите хора.

Система от стъпки и съвети по темата в бизнес раздела на chron.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ