Goldman Sachs очаква китайските акции да поскъпнат с 24% до края на годината

Goldman Sachs очаква китайските акции да поскъпнат с 24% до края на годината

Goldman Sachs очаква китайските акции да поскъпнат с 24% до края на годината

Стратези на американската инвестиционна банка Goldman Sachs очакват икономическа промяна от преминаването от „повторно отваряне към възстановяване“, което ще доведе до ръст на китайските акции с цели 24% до края на тази година, предаде Си Ен Би Си.

Фирмата прогнозира потенциален ръст от 24% на индекса MSCI China, тъй като страната преминава към фаза на растеж, следвайки разхлабването на политиката за нулев COVID в края на миналата година.

„Вярваме, че основната тема на фондовия пазар постепенно ще се измести от повторно отваряне към възстановяване, като двигателът на потенциалния растеж вероятно ще се мени от многократни на брутния вътрешен продукт към увеличение на печалбите и обратно“, коментираха в бележка стратезите на Goldman Sachs, включително главния стратег за капитала в Китай Кингър Лау.

Китайските акции навлязоха в територията на бичия пазар (ръст от около 20%) около Китайската Нова година, като индексът MSCI China достигна своя връх в края на януари, когато бе с близо 60% над дъното, наблюдавано през октомври.

Към края на търговията в петък индексът е загубил около 8% от стойността си от пика на 27 януари. Това го поставя близо до територията на пазарна корекция, обикновено дефинирана като спад с повече от 10% спрямо последния връх на индекса.

MSCI China проследява повече от 700 китайски акции, листнати в световен мащаб, включително Tencent, BYD и Industrial and Commercial Bank of China. През юли Goldman Sachs намали прогнозата си за печалбата на индекса до нулев растеж.

Движенията ще „напомнят на прехода от фазата на надеждата към растежа в типичен капиталов цикъл“, пишат анализаторите на GS, като добавят, че COVID сега е „вероятно в огледалото за обратно виждане“ в Китай.

Goldman Sachs очаква икономиката на Китай да нарасне с 5,5% през цялата 2023 г., задвижвана от растеж през второто и третото тримесечие, който сега определя съответно на 9% и 7%.

„Импулсът на растеж трябва да бъде силно наклонен към потребителската икономика, където секторът на услугите все още работи значително под нивата преди пандемията от 2019 г.“, пишат те, подчертавайки, че китайските домакинства имат „излишни“ спестявания от повече от 3 трлн. юана (437 млрд. долара) тази година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ