"Гражданска отговорност" може да поскъпне до 600 лв.

Гражданска  отговорност  може да поскъпне  до 600 лв.

"Гражданска отговорност" може да поскъпне до 600 лв.

Застраховката „Гражданска отговорност“ може  да поскъпне до 600 лв. заради предложения за промени в Кодекса за застраховане. "Засегнати ще бъдат над 3 млн. потребители. Превозвачи също ще увеличат цените на услугите. Това ще рефлектира върху цените на всяка една стока. Застраховката „Гражданската отговорност“ може да стане 600 лева, а за превозвачите - по-драстични суми", съобщи адвокатът на Съюза за стопанска инициатива Ирина Абаджиева пред  bTV. „Това, което е внесено от Министерството на финансите, предвижда Българското национално бюро да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро, по щета, която не е доказана. Браншът иска доказателство, че е платено на увреденото лице“, добави Абаджиева. 

Миналата  седмица депутатите приеха на  първо четене промените в Кодекса за застраховането.

В мотивите на вносителя Министерство на финансите е записано, че целта е да се отстранят слабостите в процеса на обработка на претенциите по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в рамките на системата "Зелена карта".

Посочено е още, че въвеждането на промените е едно от условията за приемането на страната в еврозоната.

Ако поправките  в Кодекса за затраховане  бъдат окончателно одобрени, Националното бюро "Зелена карта" у нас ще е  задължено незабавно да изплаща предявените искания за обезщетения при пътни инциденти в чужбина. В  срок от 7 дни застрахователят, сключил полицата, трябва да преведе сумата в бюрото. Предвижда се още, ако застраховател не преведе сумата в 15-дневен срок, тя да бъде прихваната от банковата гаранция, учредена специално за системата "Зелена карта".

"Това, което ние сме се договорили за влизане в еврозоната, е да направим промени, с които да гарантираме правилното функциониране на системата „Зелена карта“ обясни Ирина  Абаджиева.След  като няколко различни партии внесоха текст в парламента с едни и същи мотиви Абаджиева е категорична, че с тях не са водени лобистки разговори. 

"Това е текстът, внесен от Националното бюро и Асоциацията на българските застрахователи. Политическите партии подкрепят това, което бизнесът казва, че е необходимо, за да се защитят интересите на българските граждани“, уточни Ирина Абаджиева.

Очаква се Икономическата комисия в парламента да обсъди днес промените, свързани със "Зелената карта" при пътуване в чужбина.

Припомняме, че в петък от заседанието на комисията отсъстваха представителите на пет парламентарни групи, с изключение на депутатите от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ