Лагард вижда риск за финансовата стабилност в еврозоната

Лагард вижда риск за финансовата стабилност в еврозоната

Лагард вижда риск за финансовата стабилност в еврозоната

Финансовата стабилност в еврозоната е изложена на риск от забавянето на икономиката и инфлация, която се разпространява във все повече и повече сектори. Това заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард по време на среща на Международния валутен фонд във Вашингтон, предаде Блумбърг.

„По-слабият икономически растеж, по-високата инфлация и по-строгите условия на финансиране оказват натиск върху капацитета за обслужване на дълга на компаниите и домакинствата“, каза Лагард.

„Въпреки скорошните корекции, финансовите пазари изглежда все още ценообразуват на база на резултати, които може да се окажат твърде оптимистични“, добави тя.

Лагард също така предупреди, че от ЕЦБ виждат „ранни признаци за увеличаване на кредитния риск, което изисква внимателно наблюдение“.

Икономистите все повече залагат на това, че еврозоната ще изпадне в рецесия, тъй като потребителите са изправени пред двуцифрена инфлация, а фирмите се борят с нарастващите разходи за производствени ресурси. Лагард повтори, че рисковете за растежа „са предимно в посока надолу, особено поради икономическите последици от войната в Украйна“.

Тя също така отбеляза, че управителният съвет на ЕЦБ очаква да повиши допълнително лихвените проценти през следващите няколко срещи въз основа на подход, базиран на данни от среща на среща.

По думите й ценовият натиск се разпространява във все повече и повече сектори, „отчасти поради въздействието на високите разходи за енергия и затрудненията в доставките, но също и поради възстановяването на търсенето в сектора на услугите“.

„С нормализирането на паричната политика фокусът на фискалната политика ще трябва постепенно да се измести към мерки, които запазват устойчивостта на дълга, без да застрашават възстановяването в средносрочен план“, каза още Лагард.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ