Оптимизъм на борсите в Европа на фона на надеждите, че банковата криза ще бъде овладяна*

Оптимизъм на борсите в Европа на фона на надеждите, че банковата криза ще бъде овладяна*

Оптимизъм на борсите в Европа на фона на надеждите, че банковата криза ще бъде овладяна*

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа регистрираха предимно повишения в ранната търговия във вторник, подкрепени от стоковия и банковия сектор, след като след като сделката за придобиването на голяма част от фалиралия кредитор Silicon Valley Bank от First Citizens породи надежди, че банковата криза ще бъде овладяна, предаде Ройтерс.

Общоевропейският индекс STOXX 600 остана почти без промяна, отчитайки минимален спад от 0,05 пункта, или 0,01%, до 444,67 пункта. Немският показател DAX се повиши с 15,28 пункта, или 0,1% до 15 142,96 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 13,3 пункта, или 0,18%, до 7 485,07 пункта. Френският измерител CAC 40 записа ръст от 6,43 пункта, или 0,09%, до 7 084,7 пункта.

Европейският банков индекс SX7P се понижи с 0,30%, следвайки вчерашния ръст от 1,4%. Акциите на швейцарската банка UBS поскъпнаха с 0,6%, след като нейният главен изпълнителен директор Ралф Хамърс посочи във вътрешна бележка, видяна от Ройтерс, че банката вижда организираното от правителството поглъщане на Credit Suisse като възможност за растеж. Цената на книжата на Credit Suisse се повиши с 0,24%.

„Няма съмнение, че банковите акции сега са евтини, но това все още не е устойчиво покачване“, коментира Рупърт Томпсън, главен икономист в Kingswood.

„Нетните лихвени маржове, които досега се облагодетелстваха от по-високите лихвени проценти, вероятно ще бъдат подложени на натиск, защото имате изтичане на депозити. И ако получим рецесия, перспективите за банките не са толкова добри“, добави той.

Акциите на компаниите от сектора на недвижими имоти (SX86P) паднаха с 2,79% до най-ниско ниво от пет месеца и половина. Акциите на Aroundtown се сринаха с 10,32% до рекордно ниско ниво преди резултатите си в сряда, тъй като няколко търговци изразиха притеснения, че германската компания за имоти може да анулира дивидента си.

Докато STOXX 600 се очаква да завърши мартенското тримесечие с близо 5% повишение поради признаци на икономическа устойчивост и надежди, че големите централни банки са към края на циклите си на затягане на паричната политика, повишението при банковият сектор изглежда ще бъде по-скромно – с 1,3%. По-рано индексът бе напът да запише най-лошото си месечно представяне от март 2020 г., когато финансовите пазари бяха разтърсени от пандемията от коронавирус.

Акциите на Telecom Italia поскъпнаха с 1,77%, след като Блумбърг съобщи, че италианският държавен кредитор работи върху по-висока оферта за стационарната мрежа на компанията.

Цената на книжата Embracer се срина с 14,32% до дъното на STOXX 600, след като шведската група за видеоигри отложи датите за очаквано завършване на няколко сделки, обявени миналата година.

Разнопосочна търговия в САЩ

Основни американски борсови индекси записаха смесени резултати в понеделник, докато инвеститорите опитват да се отърсят от кризата, която избухна в регионалния банков сектор по-рано този месец след колапса на Silicon Valley Bank, пише Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 194,55 пункта, или 0,6%, до 32 432,08 пункта. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 напредна с 6,54 пункта, или 0,16%, до 3 977,53 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq се понижи с 55,12 пункта, или 0,47%, до 11 768,84 пункта.

При регионалните банки се наблюдава широкоразпространен ръст.  SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) завърши сесията с ръст от около 0,9%, след като се покачи с повече от 3% по-рано през деня. Акциите на First Republic поскъпнаха с 11,81%, а на PacWest – с 3,46%.

„Пазарните нагласи се подобряват, тъй като политиците и централните банкери предприемат стъпки за облекчаване на неотдавнашните предизвикателства“, каза Брайън Левит, глобален пазарен стратег в Invesco. „Удължаването на мярката за предоставяне ликвидност, създадена от Федералния резерв, значително облекчава предишните опасения, че може да има поредица от мащабни тегления на депозити от банките“, добави той.

Поредица от събития подпомогнаха настроенията в сектора. Си Ен Би Си съобщи през уикенда, че изтичането на депозити от малки банки към индустриални гиганти като JPMorgan Chase и Wells Fargo се е забавило през последните дни.

Междувременно Блумбърг предаде, че американските власти обмисляха разширяване на програма за спешно отпускане на заеми за банките, което би могло да даде на First Republic повече време да укрепи своята ликвидност. Цената на книжата на First Republic се понижи с 46,3% миналата седмица, тъй като инвеститорите изразиха съмнения, че планът на група банки да депозират 30 млрд. долара в кредитора ще бъде достатъчен, за да подсили бизнеса му.

First Citizens BancShares се съгласи да придобие голяма част от Silicon Valley Bank, съобщи Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC). Сделката включва закупуване на приблизително 72 mlrd. долара активи на SVB с отстъпка от 16,5 милиарда долара, но около 90 милиарда долара в ценни книжа и други активи ще останат „в режим на ликвидация po разпореждане от FDIC“.

„Продължаваме да мислим, че Министерството на финансите има капацитета да осигури защита за незастраховани депозити, ако e необходимо“, посочи в бележка Ян Хациус от Goldman Sachs. „Въпреки че не бихме изключили напълно действия на Министерството на финансите, ако острият банков стрес се върне, шансовете за едностранно действие от страна на Министерството на финансите изглеждат много ниски“, добави той.

Технологичните акции обаче бяха губещи в понеделник, тъй като увеличението на лихвените проценти помрачи надеждите за по-добра перспектива за растеж. Цените на книжата на Alphabet и Meta се понижиха с 2,83% и 1,54%.

Въпреки неотдавнашните сътресения, S&P 500 е на път да завърши март без съществена промяна в посока нагоре или надолу, а първото тримесечие - с повишение от повече от 3%.

Смесени резултати и в Азия

Основните индекси на фондовите борси в Азиатско-тихоокеанския регион не намериха единна посока във вторник, въпреки че страховете сред инвеститорите на Уолстрийт отслабнаха на фона на новината, че First Citizens BancShares ще придобие голяма част от фалиралата Silicon Valley Bank, предаде Си Ен Би Си.

Водещият индекс на Токийска фондова борса Nikkei 225 регистрира ръст от 41,38 пункта, или 0,15%, до 27 518,25 пункта., след като Япония и САЩ обявиха нова търговска сделка за минерали, използвани за батерии за електрически автомобили, която ще даде на японските автомобилостроители достъп до субсидиите, които са част от Закона за намаляване на инфлацията.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Composite се понижи с 6,02 пункта, или 0,19%, до 3 245,38 пункта, докато индексът Shenzhen Composite записа спад от 14,81 пункта, или 0,70%, до 2 104,37 пункта. Хонконгският показател Hang Seng напредна с 216,96 пункта, или 1,11%, до 19 784,65 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът Kospi се повиши с 25,72 пункта, или 1,07%, до 2 434,94 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете ръст от 72,1 пункта, или 1,04%, до 7 034,1 пункта, след като стана ясно, че продажбите на дребно в страната са нараснали с 6,4% на годишна база през февруари.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха предимно повишения в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете ръст от 0,86 пункта, или 0,14%, до 605,84 пункта. BGBX40 се понижи с 0,28 пункта, или 0,20%, до 139,22 пункта. BGTR30 напредна с 0,41 пункта, или 0,06%, до 718,87 пункта. BGREIT се повиши с 0,11 пункта, или 0,06%, до 184,15 пункта.

*Информацията е актуална към 13:05 часа

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ