Скандал в парламента заради минималната работна заплата

Скандал в парламента заради минималната работна заплата

Скандал в парламента заради минималната работна заплата

Скандал избухна в Народното събрание днес, след като предложението на БСП за увеличение на минималната работна чрез промени в Кодекса на труда не беше разгледано на второ четене. Мнозинство в  НС отказа да удължи работното време на парламента. Не беше прието и преместване на точката за размера на минималната заплата а точката в дневния ред  на НС за като втора, вместо девета.

Междувременно синдикатите заплашиха с национален протест, ако няма увеличение на минималната заплата от2023г. В момента размерът й е 710 лв. месечно.

„От БСП предложихме 50% от средната работна заплатата да бъде ставката за минималната и то от 2023 г.. На първо четене нашето предложение мина с пълна подкрепа, между първо и второ четене "Продължаваме Промяната" обявиха, че искат да се отнеме клас прослужено време, извънреден труд, нощен труд, тоест всичко, което се заплаща допълнително. Ако се направи това, заплатата ще падне дори под минималната сегашна работна заплата. Правим това изявление, за да знаят всички български граждани кой за чии права се бори и кой зад кой застава", заяви лидерката БСП Корнелия Нинова, цитиирана от Нова телевизия.

„Не успяхме в пленарна зала, въпреки желанието ни да преместим точката  за минималната работна заплата като втора, за да я разгледаме в момента. Като девета точка няма да бъде разгледана в рамките на тази седмица. Вече става въпрос за разглеждане след Нова година”, заяви Искрен Арабаджиев от ПГ  на "Продължааваме Промяната", цитиран от Нова тв.

„Утре има заседание на Национаалния съвеет за тристранно сътрудничество. Правителството трябва да увеличи минималната работна заплата. Нека този натиск, който се оказва днес, да бъде оказан утре на тристранката”, заяви Деница Сачева от ГЕРБ.

От Българската стопанска камара (БСК) пък са категорични, че не е работа на законодателя да определя размера на минималната работна заплата.

По-рано днес Българската търговско-промишлена палата възрази срещу предложението на БСП за определяне на минималната работна заплата за следващата календарна година като съотношение не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за страната за предходните 12 месеца. За БТПП, в ситуация на политическа непредвидимост и нестабилност,  без трайно и редовно правителство, е недопустимо да се вземат дълготрайни решения, които имат дългосрочен ефект както върху финансите на държавата, така и върху състоянието на бизнеса и равнопоставеността на служителите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ