Пекин: Бързият възход на китайските компании за електромобили не се дължи на субсидиите, а на иновациите

Пекин: Бързият възход на китайските компании за електромобили не се дължи на субсидиите, а на иновациите

Пекин: Бързият възход на китайските компании за електромобили не се дължи на субсидиите, а на иновациите

Бързият възход на фирмите за електрически превозни средства в Китай не се дължи на субсидиите, а на постоянните иновации. Това заяви министърът на търговията на Китай Уан Уънтао, цитиран от СИ Ен Би Си.

По думите му твърденията за „свръхкапацитет“ от страна на САЩ и Европа са неоснователни. Уан също така приписва предимството на Китай в електромобилите на „добре установената система за верига за доставки и пазарната конкуренция“.

Неговите коментари дойдоха по време на кръгла маса в Париж в неделя с представители на повече от 10 китайски компании, включително производителите на електромобили Geely и BYD, както и производителя на батерии за електромобили CATL, се казва в съобщение на министерството на търговията.

Дискусията на кръглата маса беше съсредоточена около антисубсидийното разследване на ЕС за вноса на електрически превозни средства от Китай, наред с други теми, посочват от ведомството.

Уан отбеляза, че китайската EV индустрия е „направила важен принос за глобалния отговор на изменението на климата, както и за зелената и нисковъглеродна трансформация“. Той също така каза, че китайското правителство ще защитава „законните права и интереси“ на китайските фирми.

ЕС започна разследване през октомври, за да определи дали трябва да наложи мита върху вноса на електромобили с батерии от Китай, „за да компенсира държавните субсидии и да изравни условията на играта“, след значително увеличение на вноса.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза през септември, че „глобалният пазар е наводнен с по-евтини електрически превозни средства“ и че цените се „държат изкуствено ниски“ поради „огромни държавни субсидии“.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън в събота каза, че е „особено загрижена“ за въздействието на китайския индустриален свръхкапацитет върху икономиката на САЩ.

В момента Йелън е в Китай за срещи по редица въпроси, включително управление на двустранните икономически отношения между САЩ и Китай и за насърчаване на американските интереси.

Вашингтон и Пекин ще проведат „интензивен обмен“, който „ще улесни дискусията около макроикономическите дисбаланси, включително връзката им със свръхкапацитета“, каза Йелън в събота след среща с китайския вицепремиер Хъ Лифън.

„Възнамерявам да използвам тази възможност, за да се застъпвам за равни условия за американските работници и фирми“, каза тя, като добави, че „отдалечаването от политики, които водят до свръхкапацитет, би било от полза за американската, китайската и световната икономика“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ