Приходите на Stellantis с двуцифрен ръст въпреки недостига на чипове

Приходите на Stellantis с двуцифрен ръст въпреки недостига на чипове

Приходите на автомобилния производител Stellantis нараснаха с 12% през първите три месеца на годината, подкрепени от високите цени и вида на продаваните превозни средства, и компенсирайки влиянието на недостига на полупроводници върху обемите, предава Ройтерс.

Котировките на акциите на компанията в Милано, поскъпнаха с цели 5% в началото на търговията, сред най-добре представилите се в италианския индекс на сините чипове (FTMIB).

Нетните приходи възлизат на 41,5 милиарда евро (44,1 милиарда долара) за периода януари-март срещу 37,0 милиарда евро проформа продажби година по-рано за четвъртия по големина производител на автомобили в света.

Въздействието на недостига на полупроводници обаче беше очевидно при обема на доставките, които паднаха с 12% през тримесечието до 1,374 милиона превозни средства.

Stellantis, чиито марки също включват Citroen, Opel, Jeep, Alfa Romeo и Maserati, потвърди прогнозите си за 2022 г. за двуцифрен коригиран оперативен марж на приходите и положителен паричен поток, въпреки доставките и инфлационните напрежения.

"Важно е да поддържаме двуцифрения стандарт (марж на EBIT), който сме задали за компанията занапред и да генерираме положителни парични потоци. Увеличение на приходите с 12% с 12% спад в обема показва много силно представяне на цената и микс, който предвещава добро представяне на маржовете ни", каза пред репортери главният финансов директор на Stellantis Ричард Палмър.

Това, което Stellantis нарича регион "Разширена Европа", понесе най-голям удар по отношение на обемите, с 24% спад на доставките през първото тримесечие в сравнение с миналата година. Палмър каза, че очаква доставките на полупроводници постепенно да се подобряват тази година и да продължат в тази посока и през 2023 г.

Компанията намали перспективите си за цялата индустрия за тази година за северноамериканския пазар, който сега се вижда непроменен, и за Разширена Европа, която сега се очаква да се свие с 2% през 2022 г.