ЕЦБ глоби Credit Agricol с 4,3 млн. евро

ЕЦБ глоби Credit Agricol с 4,3 млн. евро

ЕЦБ глоби Credit Agricol с 4,3 млн. евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) наложи тежка глоба от над 4,3 милиона евро на френската банка Credit Agricol заради нарушаване на правилата за деклариране на собствените й фондове.

Освен Credit Agricol два филиала на френската банка също са санкционирани - Credit Agricol Consumer Finance - с 200 000 евро и Credit Agricol Corporate and Investment Bank - с 300 000 евро.

Глобата е наложено за това, че банката е класифицирала средства от собствените си фондове като инструменти от Коефициента на капитала от първо равнище (CET1) без да е получила предварително разрешение от компетентния регулатор", се уточнява в комюникето на ЕЦБ.

Френската банка е обвинена от ЕЦБ, че не е спазила в тримесечните си отчети правилата за деклариране на съотношенията на собствените фондове, които дават възможност да се измери платежоспособността на всяка банка, през периода от 2015 до 2016 година.

От финансовата криза от 2008 година и затягането на регламента на ЕЦБ банките в еврозоната трябва да имат определено съотношение на Коефициента на капитала от първо равнище, за да ограничат загубите в случай на нова криза, припомня АФП.

От 2014 година ЕЦБ носи отговорността на единствен надзорен орган на банките в еврозоната, но много рядко е използвала правомощията си да налага санкции на частни институции, отбелязва АФП.

За първи път през юли 2017 година тя наложи глоба от този характер на ирландската Permanent tsb Group от 2,5 милиона евро.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ