Банки

ЕЦБ предупреди европейските банки за рискове от санкции срещу Русия

ЕЦБ предупреди европейските банки за рискове от санкции срещу Русия

Европейската централна банка предупреди кредиторите с голямо присъствие в Русия да се подготвят за налагането на международни санкции срещу страната, ако Москва реши да нахлуе в Украйна, предаде в. „Файненшъл таймс“.

Предупреждението на централната банка, която отговаря за надзора на 115 от най-големите банки в еврозоната, дойде, след като САЩ заявиха за пореден път, че Русия е изправена пред „сериозни последствия“, ако изпрати войски в Украйна.

Евентуални санкции срещу Москва носят значителни рискове за международните банки с големи експозиции в Русия, като в това число влизат американската Citi, френската Société Générale, австрийската Raiffeisenbank и италианската UniCredit.

Представители на ЕЦБ са поискали и подробности за това как банките ще реагират на различни сценарии, включително такъв, при който Русия и руските банки биват изключени от международни разплащания Swift, разказват запознати източници.

Това запитване показва, че ЕЦБ иска да се убеди, че кредиторите от еврозоната ще могат да се справят с какъвто и да е било режим на санкции и бързо да прекратят обслужването на клиенти, които ще бъдат засегнати от мерките.

ЕЦБ е поискала и информация за руските и украински експозиции от Deutsche Bank и ING, най-големите кредитори в Германия и Нидерландия.

Според данни на Банката за международни разплащания, международните банки и руските им подразделения имат активи за 121 млрд. долара, дължими на базирани в Русия дружества , както и други 128 млрд. долара под формата на заеми и депозити, финансирани от руски лица към чуждестранните банки.

Société Générale има най-голяма експозиция в Русия – около 2,6 млрд. евро, според проучване на JPMorgan. Австрийската Raiffeisen има позиции за 1,9 млрд. евро, а UniCredit – за 1,4 млрд. евро.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ