ЕЦБ предупреждава банките за потенциални кибератаки от Русия

ЕЦБ предупреждава банките за потенциални кибератаки от Русия

ЕЦБ предупреждава банките за потенциални кибератаки от Русия

Европейската централна банка подготвя банките в региона на единната валута за потенциални кибератаки, поръчани от Русия, на фона на нарастващото напрежение по границата с Украйна, предаде Ройтерс, позовавайки се на запознати източници.

Конфликтът между Москва и Киев разтърси политическите и бизнес лидерите в Европа, които се страхуват от потенциална инвазия на Русия в Украйна.

Според източниците на Ройтерс председателят на ЕЦБ Кристин Лагард е нащрек за кибератаки, идващи от Русия, срещу банки в еврозоната.

Макар че вниманието на регулаторите е насочено основно към обикновените измами, при които се наблюдава бум от началото на пандемията, украинската криза пренасочи фокуса им върху кибератаките от Русия, споделя един от източниците, като допълва, че ЕЦБ разпитва банките нивото им на защита. По неговите думи банките провеждат различни симулации на кибератаки, за да тестват способността си да се справят с тях.

От ЕЦБ са отказали коментар пред Ройтерс.

Подобни опасения споделят и в САЩ, като  Департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги изпрати предупреждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за кибератаки, ако Русия реши да атакува Украйна и САЩ наложат санкции на Москва.

По-рано тази година редица украински уебсайтове станаха обект на кибератака, която включваше предупреждението „да се страхуват и да очакват най-лошото“, докато Русия трупа войски по Границата.

Според Службата за държавна сигурност на Украйна има признаци, че атаката идва от хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби. Кремъл отрича да има общо с атаките и посочва, че е готов да си сътрудничи със Съединените щати и други страни в борбата с киберпрестъпността.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ