Нова методика за обезщетия при катастрофи излиза на дневен ред

Нова методика за обезщетия при катастрофи излиза на дневен ред

Нова методика за обезщетенията на пострадалите при катастрофи ще бъде окончателно готова до края на тази година. Тя е разработена по поръчка на Държавния гаранционен фонд от работна група включваща юристи, лекари, психолози и финансисти, а целта е съдилищата да разполагат със схема, по която по-справедливо да присъждат обезщетенията, съобщава БНТ.

Максималният брой точки за неимуществени вреди, а именно за понесени болки и страдания е 200. При минимална работна заплата от 560 лева, това предвижда максимално обезщетение за неимуществени вреди от 112 000 лева, обясниха от Асоциацията на българските застрахователи.

Към него след това се добавя и обезщетението за имуществена вреда, загуба на доход, защото е възможно вследствие на телесното увреждане пострадалото лице дълго време да не бъде на работа или въобще да не може да упражнява професията си, от която търпи една сериозна имуществена вреда, пояснява Константин Велев, председател на Асоциация на българските застрахователи

Методиката предвижда за пръв път да се въведе и максимално обезщетение за неимуществени вреди на близки роднини от 80 000 лева при смърт. То обаче също може да бъде увеличено, в случай че има утежняващи обстоятелства - например загинал е единственият родител на дете.

От асоциацията на пострадалите при катастрофи обаче опонира, че новата методика не по-справедлива, а просто е в полза на застрахователите и смятат, че тя ще намали размера на обезщетенията.

 На пръв прочит, между 3 и 5 пъти по-ниски обезщетения ще получават пострадалите, спрямо сега действащата съдебна практика. Чухте цифрата 80 000, най-високата, при положение ще съдът в момента присъжда между 120 и 150 000 без лихвите, заяви Владимир Тодоров Българска асоциация на пострадалите при катастрофи.

От Асоциацията също така обвиниха Гаранционния фонд в прибързано обсъждане на методиката. Определиха като кратък срока, даден от законодателя за приемане на новата методика, но обясниха, че ще се вместят в него и документът ще бъде факт до края на годината.

"Не е толкова проста работата, надяваме се, че общо ще успеят да се включат в приемането на наредбата в този едногодишен срок", твърди Борислав Михайлов от Гаранционния фонд.

Общественото обсъждане на новата методика ще бъде започне в началото на септември. Пълният текст на документа вече е публикуван на страницата на Гаранционния фонд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ