Хапчето на Pfizer с висока степен на ефикасност в намаляването на хоспитализации и смърт от COVID-19

Хапчето на Pfizer с висока степен на ефикасност в намаляването на хоспитализации и смърт от COVID-19

Хапчето на Pfizer с висока степен на ефикасност в намаляването на хоспитализации и смърт от COVID-19

Проучване на Pfizer на нейното хапче срещу коронавирус показва, че то помага за предотвратяване на тежки форми на болестта. Paxlovid намалява риска от хоспитализация и смърт въз основа на данните от междинния анализ на фаза 2/3, съобщиха от фармацевтичната компания.

В теста са включени нехоспитализирани възрастни с COVID-19, изложени на висок риск от тежко боледуване. Анализът посочва 89% намаляване на риска от хоспитализация или смърт в сравнение с плацебо групата при лечение, продължило в рамките на три дена от появата на симптоми. 0,8% от общо 389 лица, получили Paxlovid, са били приети в болница в рамките на 28 дена след началото на теста. Няма нито един фатален случай. Същевременно от 385 души с плацебо 27 са били хоспитализирани, а 7 са починали.

При лечение в рамките на пет дни от появата на симптоми има леко повишение на стойностите – 1% от лекуваните с Paxlovid са хоспитализирани и няма нито един починал в сравнение с 6,7% от получилите плацебо, при които има и 10 смъртни случая.

От Pfizer обявиха, че по препоръка на независим комитет за наблюдения на данните и след консултация с Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) Pfizer ще прекрати по-нататъшните проучвания заради „огромната ефикасност, демонстрирана в тези резултати“.

Формулата „демонстрира мощна антивирусна активност срещу циркулиращи варианти, будещи безпокойство, както и други известни коронавируси, което предполага потенциала му като терапевтично средство за множество видове коронавирусни инфекции“, уточняват от Pfizer. Вариантът „Омикрон“ е сред определените като „будещи безпокойство“ от Световната здравна организация, след като бе засечен преди седмици.

Данните от анализа ще бъдат предоставени възможно най-скоро като част от документите за спешна употреба на Paxlovid в САЩ. Компанията подаде до FDA заявлението си за спешно разрешение за прилагане на хапчето в средата на ноември.

След прием лекарството блокира активността на ензим, от който коронавирусът се нуждае, за да се размножава в организма.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ