Johnson & Johnson търси одобрение на ваксината си в САЩ

Johnson & Johnson търси одобрение на ваксината си в САЩ

Johnson & Johnson подаде заявление за спешно разрешение за своята еднодозова ваксина срещу COVID-19 в Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, предаде „Ню Йорк Таймс“.

Това може да позволи на компанията да започне да доставя препарата си до началото на месец март.

Според хора, запознати със случая, агенцията е насрочила среща със своя консултативен комитет, който ще гласува дали да бъде разрешена ваксината в края на февруари.

Това оставя на регулаторите около три седмици да се справят с голямото и сложно кандидатстване, което обичайно включва клинични и производствени данни. Решението дали да се одобри ваксината може да се вземе в дните след тази среща.

Миналата седмица от J&J съобщиха обещаващи резултати от клиничните изпитания, според които лекарството им срещу новия коронавирус е около 85% ефективно, като е повлияло благоприятно на пациентите в трите региона, в които се тества – САЩ, Латинска Америка и Южна Африка.

Резултатите обаче дойдоха с едно предупреждение – ефикасността варира, като в Щатите тя е около 72%, докато в Южна Африка, където в момента върлува мутация на COVID-19, тя е само 57%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ