Екран

"Лед върху огън" - Лео ди Каприо ни предизвиква с първия си документален филм

Филмите, посветни на климатичните промени, са трудни за гледане и повечето хора не искат да се изправят лице в лице с това, което се случва глобално, защото ги потиска. Световноизвестният актьор Леонардо ди Каприо добре знае това, но предпочита предизвикателството пред мълчанието. Активно ангажиран с глобалните климатични проблеми Лео продуцира и застава с ясен глас зад първия си документален филм в тази полемична област - "Лед върху огън". Премиерата е днес, в HBO GO.

"Лед върху огън" е документална лента на HBO и Tree Media, режисирана от Лейла Конърс и продуцирана от Ди Каприо, чийто глас води зрителя през цялото време. Спиращата дъха продукция, заснета из целия свят, задава въпроса обратими ли са климатичните промени. Тя разглежда многото начини, чрез които можем да намалим вредните емисии и да отстраним въглерод от атмосферата, за да понижим глобалната температура, особено сега, когато сме изправени пред опасно високи нива на метан.

Наложително е да спрем климатичните промени, но дали е прекалено късно? Или е предизвикателство, което трябва да приемем? Имаме ли необходимите креативност, изобретателност, далновидност и технологии, за да възвърнем баланса? - тези въпроси задава филмът. 

"Науката ни казва, че настоящата климатична криза е проблем, който сме създали сами, но също така именно тя може да даде и отговорите за решаването му", споделя Леонардо ди Каприо.  "Лед върху огън" поставя и въпроса защо подсъзнателно игнорираме темата и защо повечето хора не искат да се замислят над нея. Наред с проблемите, показва и конкретни мерки, с помощта на които можем да обърнем процеса.

"С екипа ми и HBO в този документален филм даваме глас на учените и изследователите, които работят неуморно ден след ден на първа линия в борбата с климатичните промени. Искахме да създадем филм, който подчертава красотата и уникалността на живота на земята и в същото време вдига показва посоката на решенията по отношение на възобновяемата енергия и намаляването на въглеродните емисии. За разлика от други филми по темата, този има за цел не да покаже последиците, ако не променим поведението си, а да покаже как с помощта на отдадени учени можем да подобрим нещата. Надявам се, всеки който го гледа да се вдъхнови и да предприеме дори малко действие, за да защити нашата красива планета", споделя Леонардо ди Каприо.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ