Деян Денев: Бюджетът за лекарства на НЗОК все повече изостава от здравните нужди на пациентите

Деян Денев: Бюджетът за лекарства на НЗОК все повече изостава от здравните нужди на пациентите

Деян Денев: Бюджетът за лекарства на НЗОК все повече изостава от здравните нужди на пациентите

Деян Денев заема позицията на директор на ARPharM от октомври 2003 г. Юрист по образование, дипломирал се в СУ ,,Св. Климент Охридски”,  експерт по фармацевтично законодателство и лекарствена политика. Като директор на асоциацията води активностите на научноизследователската фармацевтична индустрия по ключови въпроси, касаещи лекарствената политика и регулации, интелектуална собственост и развитие на фармацевтичния пазар.

Бива член на Комисията по прозрачност като представител на фармацевтичната индустрия в България от 2008 г. до 2013 г. Денев представлява Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България в Надзорния съвет на НЗОК от януари 2014 г. до януари 2015. Съпредседател е на специалната работна група за Централна и Източна Европа на Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации. През 2019 г. е председател на Управителния съвет на Българската организация за верификация на лекарства (БОВЛ).

Деян Денев е сред участниците в дискусията на панел 1 ,,От намерения към действия" на XI национален Фарма форум, организиран от списание ,,Мениджър“ на 27 февруари в Sofia Balkan Palace.

- Г-н Денев, в кои области трябва да бъдат фокусирани инвестициите в здраве, за да започнем да говорим за модернизиране на здравната ни система?

- Необходими са устойчиви инвестиции в подобряване на здравната осведоменост за намаляване на влиянието на рисковите фактори, които да ограничат заболяемостта. Нужно е въвеждане на съвременни скринингови програми, целящи да обхванат възможно най-голям процент от населението в определени целеви групи. Належащо е да бъдат осигурени възможности за прецизна диагностика и равен достъп на пациентите до съвременно лечение. България сериозно изостава, особено в областта на превенцията, ранното откриване и диагностиката, което допринася за по-висока заболеваемост, по-висока предотвратима смъртност и по-ниска преживяемост спрямо останалите държави от ЕС. Разширяването на обхвата на заплащаните от НЗОК профилактични прегледи, консултации и изследвания е стъпка в правилната посока, но тези увеличени инвестиции трудно ще доведат до нужния резултат без законови промени и национални скринингови програми, които да залагат цели, да следят за тяхното изпълнение и да предвиждат стимули за участие от страна на лекари и пациенти.

 - Бюджетът за здравеопазване тази година е рекорден, но достатъчен ли е, за да осигурява разширен достъп до съвременно лечение?

- Бюджетът на НЗОК за лекарствени продукти, за съжаление, все повече изостава от нарастващите здравни потребности на българските пациенти. През 2023 г. българските пациенти получиха лекарствено лечение на стойност 2 милиарда и 300 милиона лв. с ДДС. Това са медикаменти, предписани от българските лекари, отчетени от болници и аптеки и заплатени от НЗОК. Бюджетът за лекарства на НЗОК за 2023 г. обаче беше 1 милиард и 700 милиона лв. Разминаването между реални потребности от лекарствено лечение и бюджет доведе до рекордни отстъпки, които фармацевтичните компании трябваше да възстановят на НЗОК. Средната стойност на отстъпките през 2023 г. достигна 26% или общо 600 милиона лв., предоставени от производителите на НЗОК. През 2024 г. се очаква размерът на отстъпките да достигне 750 милиона лв. или 28% средно. Сериозното нарастване на стойността на отстъпките и компенсациите и невъзможността за точно планиране на техния размер генерира съществен финансов риск за фармацевтичните компании и може да постави под риск устойчивостта на здравноосигурителната система, ограничавайки достъпа на пациентите до съвременно лекарствено лечение. Разширяването на достъпа на пациентите до иновативни лекарствени терапии води до по-добри резултати, увеличена преживяемост, но и по-голям брой болни, лекуващи се по-продължително време. Демографски обусловеното застаряване на населението също допринася за по-големите нужди от съвременно лекарствено лечение. Затова е важно бюджетните политики да стимулират разширен достъп до съвременно лечение.

 ***

XI национален Фарма форум ще се състои на 27 февруари от 9.30 часа в Sofia Balkan Palace. Направете своята регистрация за присъствие в залата тук.  

Основен партньор е АбВи България

Събитието се осъществява с подкрепата на: Astra Zenecanovo nordiskNovartisNatur Produkt. 

Институционален партньор е: Български фармацевтичен съюз, Dutch Bulgarian Business Association

Медийни партньори на форума: БНТdir.bgMedical Newsportalnapacienta.bg

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Деян Денев: Бюджетът за лекарства на НЗОК все повече изостава от здравните нужди на пациентите
„Видеолукс Холдинг“ с отличие от Годишните HR награди на БАУХ

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ