XI национален фарма форум: България на европейската здравна карта за иновации и върхови постижения в медицината

XI национален фарма форум: България на европейската здравна карта за иновации и върхови постижения в медицината

XI национален фарма форум: България на европейската здравна карта за иновации и върхови постижения в медицината

България има шансове да заеме добри позиции на европейската здравна карта  за иновации и развитие на екосистемата от върхови постижения в медицината, според участниците в  трети панел “Потенциал на следващо ниво” на провелия се днес XI национален фарма форум на “Мениджър”.

Синергия между научно-академична общност, здравна система и фарма индустрия е ефективният модел за изграждане на проспериращи здравни иновативни екосистеми, каза д-р Росен Димитров, председател на УС на DHI Cluster и модератор на панела.

Като част от ЕС, процесите, които текат в подкрепа на развитие на наука и иновации у нас не са различни, сподели проф. д-р Радка Кънева, ръководител на ЦММ, Катедра Медицинска Химия и Биохимия, МФ, МУ-София, национален координатор на BBMRI.bg 

Европа дава много средства за подпомагане на различи програми, свързани с желанието да се инвестира в развитието на медицината, която е един от големите приоритети на ЕС. Европейската комисия подкрепя най-добрите научни проекти, с цел да се създаде едно фундаментално ново знание за ускорено подобряване в областта на лечението на различни заболявания, обясни тя. Другата посока на подкрепа е в областта на създаване на подходящата инфраструктура за прилагането на този тип ново познание. 

За да правим качествена наука на европейско ниво са нужни съвременни технологии, обучени специалисти и устойчиви научни инфраструктури. Такава симбиоза има в научните университети и това е модел, който вече се развива и у нас, посочи още проф. Кънева и даде като примери в това отношение консорциумът между МУ в Пловдив и МУ в София. Останалите медицински университети като този в Плевен и Варна пък са част от център за върхови постижения в медицината.  

Знанията от нов тип са от ключово значение за развиването на специалисти, които могат да прилагат най-модерните методи на лечение, но и да развиват наука. Иновациите са интегрирани вече в обучението на студенти и докторанти в Медицинския университет в София, заяви проф. д-р Каролина Любомирова, заместник-ректор по учебната дейност на Медицински университет, София. 

Една от тези иновации е използването на симулационни центрове. Седем са те до момента , а обучението с тях се прилага в 13 университетски клиники. Една от съвременните тенденции - интердисциплинарните програми, включващи прилагането на нови технологии във всяка сфера на здравеопазването също намира реализация в МУ София. Новите технологии се интегрират не само в обучението, но и в последващия контрол на знанията и уменията. Започва и подготовката на бъдещите медицински кадри за работа с Големи данни в ежедневната им практика впоследствие, сподели още проф. Любомирова. 

Иновациите се случват по сходен начин, по който е протекла еволюцията. В този смисъл иновациите се нуждаят от много идеи и това, което е нужно е да се създава среда за генерирането им. Нейните три опори са хора - място-процес, отбеляза на свой ред Тодор Милков, главен изпълнителен директор на Haelan. Според него у нас все още не можем да говорим за изградена екосистема от здравно предприемачество, а българската здравна екосистема в момента има нужда от създаване на повече стойност на база иновации, но и регулации. 

В края на закриващия събитието панел участниците обобщиха и кои са най-важните неща за развиването на прохождащата у нас екосистема за здравно предприемачество:  

  • информация - от страна на индустрията за възможностите, които имат научните организации;  
  • комуникация - пространство, където тази информация да се обменя с участието на всички ангажирани страни, включително и държавата;  
  • желание за ефективно сътрудничество;  
  • координация между всички институции, имащи отношение към здравето;  
  • любопитство към новото;
  • проактивност - за все по-задълбочаващо се партньорство  
  • смелост да се предприемат действия. 

Основен партньор на XI национален Фарма форум  е АбВи България

Събитието се осъществява с подкрепата на: Astra Zenecanovo nordiskNovartisNatur Produkt. 

Институционален партньор е: Български фармацевтичен съюз, Dutch Bulgarian Business Association

Медийни партньори на форума: БНТdir.bgMedical Newsportalnapacienta.bg

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ