Проф. д-р Каролина Любомирова: Развитието на телемедицината е ключово за България

Проф. д-р Каролина Любомирова: Развитието на телемедицината е ключово за България

Проф. д-р Каролина Любомирова: Развитието на телемедицината е ключово за България

Проф. д-р Каролина Любомирова е заместник-ректор по учебната дейност в Медицински университет-София и ръководител на катедра „Трудова медицина“ във Факултета по обществено здраве към университета. Има специалности по токсикология, трудова медицина и икономика на здравеопазването. Магистър е по здравен мениджмънт. Председател е на държавна изпитна комисия за придобиване на специалност „Трудова медицина“ и на експертния борд по токсикология към Министерство на здравеопазването. Призната е за Европейски регистриран токсиколог (ERT) към Евротокс. Член е на изпълнителния борд на Асоциацията на училищата по обществено здраве в Европа (ASPHER). Проф. Любомирова е национален секретар на Международната комисия по трудова медицина (2012-2018 г.) и зам.-председател на Българското академично дружество по трудова медицина. Член е на Националното сдружение по здравна политика и мениджмънт. Отличена е с наградата „Панацея“ на МУ-София за 2016 г.

Проф. д-р Любомирова ще участва в дискусията на панел 3 ,,Потенциал на следващо ниво“ на предстоящия  XI национален Фарма форум на списание ,,Мениджър“, който ще се проведе на 27 февруари в Sofia Balkan Palace.

- Медицината е сред областите, които преживяват бурен прогрес от началото на новия век. Успяват ли обаче университети да следват тази скорост на развитие в обучението на студентите си?

- Университетите са длъжни да следят тенденциите, за да ги отразят адекватно и навреме в обучителния процес. В тази връзка ние в МУ-София правим всичко възможно да следваме бързото развитие на медицинската наука. Това става основно чрез обучения на самите ни преподаватели в дигитални и технологични умения и работа със съответния инструментариум. Стремим се също да осигуряваме адекватна и модерна база за обучението на нашите студенти, включваме в програмата периодично нови свободноизбираеми курсове по актуални теми. 

Освен това в рамките на международните програми, в които участваме, обменяме опит и добри практики с водещи университети в Европа, развиваме иновативни методи и подходи за преподаване, учене и оценка на качеството. 

- Кои ще бъдат медицинските специалности на бъдещето и имат ли образователните институции готовност да поддържат капацитет от качествено и модерно образование в това отношение?

- Много се говори за това и е ясно, че бъдещето на медицината е в телемедицината и в персонализираната медицина.  За България е от изключително значение развитието и прилагането на телемедицината, предвид недостига на медицински специалисти в цели региони. А персонализираната медицина категорично е бъдещето - тя е пресечната точка между развитието на науката и наличието на специфики във всеки човешки организъм, които възпрепятстват стандартната диагностика и терапевтични методи.

Затова ние в МУ-София залагаме много на развитието на научноизследователски проекти, чрез които нашите учени да израстват, в които да се включват студенти с интерес в съответните области на науката и това е един от начините за разширяване на капацитета ни. Категорично се полагат огромни усилия за развиване на необходимия капацитет. 

***

XI национален Фарма форум  ще се проведе на 27 февруари от 9.30 часа в Sofia Balkan Palace. Направете своята регистрация за присъствие в залата тук.  
 

Основен партньор на XI национален Фарма форум  е АбВи България

Събитието се осъществява с подкрепата на: Astra Zenecanovo nordiskNovartisNatur Produkt. 

Институционален партньор е: Български фармацевтичен съюз, Dutch Bulgarian Business Association

Медийни партньори на форума: БНТdir.bgMedical Newsportalnapacienta.bg

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
Проф. д-р Каролина Любомирова: Развитието на телемедицината е ключово за България
Практикер отвори третия си хипермаркет в София

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ