Лихвите отново спасяват долара

Лихвите отново спасяват долара

Американската валута преживя една изключително динамична седмица, която започна с нервната търговия преди изборите за Сенат и Конгрес и със значителни разпродажба почти до нивото от 1.15 EUR/USD.

Доларът обаче си върна позициите, след като централните банкери дадоха поредния знак, че предстои повишение на лихвата на заседанието им през декември. Въпреки че инвеститорите очакваха подобен ход, еврото слезе до равнището от 1.1350 долара в края на европейската търговия в петък. Следващите няколко дни на търговия ще бъдат изключително важни, защото ще покажат дали валутната двойка ще продължи да се движи надолу или този тест на дъната ще се окаже неуспешен.

В такъв случай еврото ще даде още едно доказателство, че му предстои по-силен и по-продължителен растеж. Силата на единната валута отразяваше апетита към рискови активи заедно с покачването на акциите на Уолстрийт.

Икономическите новини през седмицата ще се запомнят с изненадващото покачване на индекса на производствените цени. Това означава, че американските предприятия се сблъскват с инфлация, част от която се дължи на митата на Тръмп. Другата причина е нарастването на работното заплащане, но това няма да доведе автоматично до нарастване на цените на потребителските стоки. Фирмите ще забавят повишаването на крайните цени, за да не загубят от продажбите си, но инфлацията в страната ще продължава да се увеличава.

Оттам ще идват и очакванията за повишаването на лихвите. Въпросът е колко влияние ще имат инвеститорските нагласи върху курса на долара, който в голяма степен вече отразява ефектите от растящата лихва. Доларът печели все по-малко поддръжка от лихвите, но инвеститорите още не са готови да се откажат от подкрепата им.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ