Лятна пауза за акциите в САЩ

Лятна пауза за акциите в САЩ

Американският пазар отчете една седмица с незначително изменение, докато европейските борси приключиха в петък с около два процента повишение за изминалите пет дни.

Индустриалните компании и финансовите институции водеха индексите нагоре. Финансовите резултати продължават да оказват положителен ефект върху акциите, въпреки рекордните стойности на индексите в САЩ. Технологичният сектор се търгуваше предимно на червено, като най-зле се представиха производителите на чипове. 

Инвеститорите наблюдаваха най-внимателно резултатите на Apple и позитивните изненади в отчета доведоха до нов рекорд на цената. Акцията на компанията обаче не успя да задържи ръста си и също се повлия от слабите разпродажби на големите технологични компании през втората половина на седмицата. Отново към производителите на чипове, които трябваше да се възползват от добрите резултати на Apple. Те също имат отлични финансови отчети, но не успяха да поскъпнат отново дори и при добрите перспективи пред тях. Това може да е знак, че пазарът вече е прекалено скъп и има нужда от известна пауза преди да продължи с ръста си. Покачването на корпоративните печалби е значително, но изостава от още по-силния скок на акциите.

Икономическите новини също заслужават специално внимание, защото миналата седмица показа сравнително добро развитие на бизнес климата в САЩ и най-вече по-силните резултати за пазара на труда спрямо прогнозите. Това спря ръста на еврото и позволи на европейските компании да възстановят част от загубите си, които се дължат на валутните курсове и на очакванията, че продажбите им извън еврозоната ще намалеят.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ