Кремъл: Половината от клиентите на Газпром откриха сметки за плащане в рубли

Кремъл: Половината от клиентите на Газпром откриха сметки за плащане в рубли

Кремъл: Половината от клиентите на Газпром откриха сметки за плащане в рубли

Около половината от 54-те компании, които са клиенти на Газпром експорт вече са открили сметки в рубли за плащане на руските доставки на газ. Това заяви руският вицепремиер Александър Новак на форум, който се провежда в хибриден формат в Москва и още няколко големи града в страната.

„Компаниите, които имат договори с „Газпром експорт" са около 54. Сред тях има големи, средни и малки компании. По моя информация около половината от тях вече са открили специални валутни и рублови сметки в нашата оторизирана банка (Газпромбанк – бел. ред.), за да се осигури плащането във валута, конвертирането ѝ в рубли и съответно, разплащане за доставения газ в рубли".

Според вицепремиера окончателният списък на купувачите, които са се съгласили да плащат за газ в рубли, и тези, които са отказали да плащат, ще стане известен в следващите дни. "Има определени дати за плащане, има аванси, има авансово плащане, има реално плащане за доставеният газ. Това е механизъм, който се удължава във времето - например доставки през април, за които окончателно се извършва плащане през май“, обясни той.

Новак определи  въвеждането на плащането за газ в рубли като наложителна мярка за запазване на приходите от експорт.

Европа няма да може скоро да се откаже от руския нефт и газ, заяви още той.

Според него, изявленията, че Европа ще се откаже от руския нефт и газ са просто намерения за бъдещето, а не ход, който ще бъде предприет незабавно, защото "имаме доста голям дял на европейския енергиен пазар."  Русия доставя 40% от общото потребление на газ в Европа и около 20-25 процента от потреблението на петрол и нефтопродукти, уточни той.

"Но, в същото време тези изявления водят до повишаване на цените на световните енергийни пазари и на петролните продукти: цената на дизеловото гориво се покачва до рекорд, в ЕС цените на електроенергията са се увеличили два до три пъти.", твърди руският вицепремиер.

Новак няма притеснения и по въпроса за налагане на пълно петролно ембарго. "Ако Европа откаже руския петрол, ще го пренасочи към други пазари, откъдето горивото отново ще отиде за европейските потребители. Русия вече увеличава доставките за азиатските страни, каза Новак.

„При тази ситуация същият петрол, който купуваха от нас, ще трябва да купуват от друго място и да плащат повече за него. Веднъж, защото цените на енергоизточниците продължават да растат, втори път - защото расте и стойността на доставките. Освен това, допълнително оскъпяване ще дойде и по линия на това, че ще трябва да се инвестира в създаване на инфраструктура, включително терминали за регазификация и тръбопроводи, ако говорим за доставки на газ от други пазари“, коментира Новак.

Като цяло, глобалният баланс на производството на енергийни ресурси ще се запази, смята той. „Ще има просто преразпределение, а ние ще насочим нашите енергийни ресурси към онези пазари, откъдето този петрол ще бъде пренасочен към Европейския съюз. Това вече се случва, увеличихме обема на доставките за Азиатско-тихоокеанския регион, нарасна значително“, каза той.

Русия няма да загуби пазари, защото "сме конкурентни на енергийните пазари, имаме съответните технологии и ще продаваме на нови пазари", убедено сподели Новак. "И вече работим за това чрез създаване на нови транспортни маршрути, създаване на нови вериги за доставки, нови финансови инструменти, включително сетълменти в национални валути“, каза той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ