3 лидерски грешки, които ограничават креативността

3 лидерски грешки, които ограничават креативността

Има много неща, които всеки добър лидер прави, за да мотивира и вдъхнови своя екип по пътя към постигането на бленувания успех.

Дори най-добрите лидери обаче правят грешки, които понижават нивото на ангажираност на техните служители и поставят рамки на тяхната креативност и инициативност.

Това важи в най-голяма сила за случаите, когато вършите творческата работа, защото тя изисква огромна доза взаимно доверие и способността да поемате рискове, които може да ви костват скъпо бъдеще. 

Колкото по-добър сте в насочването на вашия екип в правилната посока, толкова по-свободни ще се бъдат служителите да представят своите най-добри идеи и предложния.

Това са няколко начина, по които лидерите несъзнателно унищожават креативността на своя екип.

1. Не могат да разпознаят и определят истинския проблем

Повечето организационни дейности се разделени на проекти и задачи, което от своя страна улеснява тяхната организация и възлагането им на отделните служители. Творческата работа обаче не се свързва с проекти, които трябва да бъдат завършени в даден срок, а с проблеми, които трябва да бъдат разрешени.

В много случаи, проблемите, които стоят в основата на даден проект, не са ясно дефинирани и посочени, а това означава, че членовете на екипа трябва сами да разберат какво всъщност се иска от тях. Оттук идват и най-различните интерпретации на проблемите, които водят до неразбирателство и дезорганизация в екипа. Колкото по-големи са разликите в разбиранията, толкова по-широка става пропастта между това, което служителите мислят, че вършат и това, което всъщност правят.  

Големите лидери не възлагат задачи и проекти, те дефинират и посочват проблеми, на които трябва да бъде намерено решение. Това позволява свобода в начина, по който екипът ще подходи към работата и гарантира, че служителите ще знаят какъв точно е резултат, който компанията или клиента очаква от тях.

2. Съдят за дадена идея по начина, по който е презентирана, а не по нейната същност

Някои лидери, с които се срещах през годините, прибързано отписваха голям брой идеи, просто защото те бяха представени по начин, който  отговаря на техните виждания и очаквания. Без значение дали проблемът е в слабото представяне на презентатора или в липсата на яснота около цялостната визия на предложението, този лидер просто отхвърля идеята и пренасочва вниманието си към нещо друго.

Всеки път, когато член на вашия екип представи нова идея, опитайте да устоите на желанието мигновено да я категоризирате като „добра“ или „безполезна“.  Вместо незабавно да я отхвърлите, направете кратка пауза и помислете за потенциалните позитиви, които не са очевидни на първо четене. В края на краищата, съществува реална възможност да подминете гениална идея, чиято същност е останала скрита в сянката на посредствено представяне. 

3. Приоритизират груповата работа

Няма нищо по-продуктивно от една брейнсторминг сесия, нали? Не точно. Всъщност, за много хора постоянната работа в екип е професионално проклятие. Някои служители предпочитат използват стандартния комуникационен канал, отколкото да присъстват на поредната неплодотворна групова дискусия.

Тези хора не могат да достигнат пълния си потенциал в групова среда. Те са по-ефективни и креативни, когато работят в своето собствено темпо. В много случаи те изглеждат незаинтересовани и неангажирани по време на среща, но това не е така. Просто имат нужда от повече време, за да осмислят предложенията и да представят по-добре формулирана идея.

Опитайте да дадете на служителите си предварителни насоки и точки за дискусия, които да обмислят преди самата среща. По този хората ще имат време и свобода да изградят собствено мнение и идеи по въпроса, без да бъдат подложени на натиска на груповата среда. След това, те ще могат да споделят своите виждания с всички останали и ще изберат най-доброто предложение.

Както във всяко нещо, най-малките детайли са от ключово значение за представянето ви като лидер. Привидно безобидните грешки от вашето ежедневие могат да нарушат способността на вашите хора да изпълняват задачите, които сте им възложили. Подходете индивидуално към всеки ваш служител, като му осигурите нужната свобода и автономност, за да достигне пълния си потенциал.

Тод Хенри, автор на „Louder Than Words: Harness the Power of Your Authentic Voice", за Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ