Трудни са тези истини, но ще ви направят по-добър лидер

Трудни са тези истини, но ще ви направят по-добър лидер

Трудни са тези истини, но ще ви направят по-добър лидер

Ако в последно време често си задавате въпроса „Справям ли се добре като лидер?“ то най-вероятно е дошъл моментът да се сблъскате с някои трудни истини, от които зависи дали ще бъдете успешни в ролята си на водач. Ето четири от тях:

1. Не може да сте добър лидер, ако не вдъхновявате доверие

Гледайки се в огледалото всеки лидер трябва да си зададе въпроса: „Поведението ми вдъхновява ли доверие у другите?“. Ако искате да издигнете управленските си умения на по-високо ниво, доверието е първото стъпало по стълбицата, върху която се гради успешното лидерство. От доверието между ръководителя и неговите служители зависи всеки един аспект от представянето на служителите – от продуктивността до креативността. Липсата на доверие от своя страна е пагубна за всеки екип, независимо от това колко знаещи и можещи са отделните му членове.

Доверието не може да съществува без няколко ключови елемента: прозрачност, отговорност, искреност, признаване на грешки и последващото им коригиране. Така че фокусирайте вниманието си върху тези аспекти от вашето поведение и не карайте служителите си да съжаляват за вярата, която са вложили във вас.

2. Работата на лидера е да служи на другите

„Аз съм в бизнеса на развитието на хората – хора, които са по-силни, по-здрави, по-самостоятелни и по-компетентни. Междувременно ние създаваме и продаваме неща, от които печелим пари, за да направим всичко това възможно.“, пише Робърт Грийнлийф в своето есе „Слугата като лидер“ (The Servant as Leader) през 1970 г.

Ако не сте запознати с идеята за „слугата лидер“, в най-общи линии тя се гради върху идеята, че добрите лидери отделят повече внимание на успеха на своите служители, отколкото на личните постижения. При тях егото остава на втори план.

„Вашингтон Пост“ пише, че „слугата лидер“ е лоялен, емоционално интелигентен и силно ангажиран с живота на своите подчинени.

3. Добрите лидер „свалят маските“

На някои хора просто им се отдава по природа да бъдат лидер, макар и понякога това да им струва скъпо. Това казва опитният венчър капиталист, превърнал се в коуч, Джери Колона, известен още като "CEO Whisperer". В своята нова книга „Reboot: Leadership and the Art of Growing Up“ Колона обяснява колко ценно и същевременно с това предизвикателно за усвояване е доброто себепознание.

„Ние сме майстори в самозалъгването. Повечето от нас започват да си изграждат илюзорна представа за реалността веднага, след като кажат някаква лъжа на другите. Ние носим маски, които ни представят пред хората по начин, по които искаме да бъдем виждани, и същевременно с това крием истинската си същност. Ако искате да бъдете лидер, трябва да свалите маската“, казва Колона.

 4. Добрите лидери помагат на другите да вървят по пътя към успеха

„С какво мога да ви помогна?“. Това е най-важният въпрос, който един лидер може да зададе на своите подчинени.

Калвин Г. Бътлър-младши, главен изпълнителен директор на Baltimore Gas and Electric, олицетворява тази философия.

„Като лидер аз задавам стратегията, подбирам най-талантливите хора и им осигурявам нужните средства и възможности, за да могат те да вършат работата си по най-добрия начин, на който са способни“, казва Бътлър.

…………................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ