В лидерството има и вечни качества

В лидерството има и вечни качества

През годините нашето разбиране за лидерството се е променило значително, а още повече нашата идея за това какво означава да бъдеш успешен лидер. Някои основни черти и качества, характерни за всички добри лидери, обаче издържаха теста на времето и станаха неразделна част от нашето разбиране за добро и ефективно лидерство. Това са шест черти, които са били нужни на лидерите в миналото, на тези, които ръководят най-успешните компании днес, и на онези, от които ще зависи бъдещето на бизнеса.

1. Автентичност

Всеки успешен лидер трябва на първо място да бъде верен на себе си, ако иска да бъде успешен ръководител. Когато сте автентични, хората са по-склонни да ви се доверяват, защото липсата на маски и прикрити чувства показва, че сте искрен човек, на когото може да се вярва. Има добра причина всички да подхождаме с недоверие към лидерите, които са неискрени, лицемерни и нарцистични. Под ръководството на автентични лидери организациите стават по-стабилни, екипите по-смели и ефективни, а клиентите по-удовлетворени и лоялни. Най-добрите лидери, както днес, така и в минало, са искрени със себе си и останалите. Това е най-добрият начин да изградите трайни връзки и взаимно доверие с другите.

2. Отговорност

В едно време на светкавични промени и смущения в бизнеса, за съвременните лидери е ясно, че трябва да бъдат по-отговорни от когато и да е било, тъй като ефективното и успешното лидерство се нуждае от човек, който да поеме инициативата в своите ръце и да не се страхува от рисковете, въпреки всички негативни последствия, които те могат да му донесат. Когато човек е настина отговорен, той е готов да посрещне последиците от своите решения, поведения и действия във всяка ситуация, колкото и тежки да са те.

3. Разнородни интереси

Всеки лидер трябва да е компетентен и умел в множество различни области. Те трябва да знаят, или поне да са готови да научат, важни факти за всеки аспект на бизнеса, в който са насочени техните интереси. Далеч в миналото останаха времената, когато знанията и уменията в една специфична категория бяха достатъчни. Съвременното лидерство изисква разнородни интереси и способности. Колкото по-голям е досегът ви до различни функции и процеси в компанията, толкова по-лесно ще ви бъде да се адаптирате към променящите се изисквания в бизнеса и да вземате правилни решения. 4. Гъвкавост

Успешните лидери знаят как да се адаптират към променящите се обстоятелства. Способността да приспособявате вашите стратегии и планове на крак е изключително важно качество. Подхождането по един и същи начин към всеки проблем, само защото това е работело в миналото, много рядко е най-добрият вариант. Всеки лидер трябва да се научи да приема промяната като нещо естествено, а и в повечето случаи като нещо положително. Запазването на водещата позиции във вашата индустрия  изисква гъвкавост, подвижност и приспособимост към промените в бизнеса, екипа и средата.

5. Амбиция

Някои хора могат да се задоволят с това просто да гледат как света около тях се развива, докато другите правят важни открития и иновации. Големите лидери са значително по-мотивирани в стремежа си да постигнат нещо значимо. На тях винаги може да се разчита да стигнат до края с преследването на своите цели, защото те са достатъчно решителни и уверени в собствените си способности, за да не позволят на нищо да ги спре. Изградете план и визия за развитието на вашата организация. В края на краищата, няма как да бъдете лидер, ако не сте наясно с посоката, в която искате да поведете вашите хора.

6. Признателност

Една от най-важните и трайни черти, характерни за успешните лидери, е признателността. Когато един ръководител показва своята признателност за идеите и приноса на своите служители към успеха на компанията, той печели тяхното уважение и лоялност. Истински ефективното лидерство не се крие в професионалните титли, корпоративните ресурси и техниките на управление, а в чертите на характера. Именно по тази причина успешното лидерство винаги започва отвътре.

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ