Да бъдеш лидер означава и понякога да нарушаваш правилата

Да бъдеш лидер означава и понякога да нарушаваш правилата

Да бъдеш лидер означава и понякога да нарушаваш правилата

Най-успешните лидери в света на бизнеса са напълно различни в редица отношения - пол, възраст, националност, стил на управление и цели, но едно от нещата, характерно за всички тях, е желанието им да нарушават установените правила.

В работата ми като професионален коуч аз насърчавам всички мои клиенти да бъдат лидери, които не се страхуват да се изправят срещу статуквото и дълбоко вкоренените разбирания за бизнеса. Може дори да се каже, че ги насърчавам да бъдат едни съвременни революционери. Макар че малцина от тях биха описали себе си по този начин, най-добрите лидери не се страхуват да нарушат каквито и да е било правила, които стоят между тях и техните цели.

Това са няколко правила, които съветвам всички лидери да се научат да нарушават:

1. Отнасяте се с всички по един и същи начин

Ние сме склонни да вярваме, че да бъдеш справедлив означава да се държиш към всички по един и същи начин. В крайна сметка, всеки човек е различен - с различни силни и слаби страни, различен житейски опит и проблеми. Това означава, че не може да подхождате към отделните служители по един и същи начин и да очаквате резултата да бъде еднакво ефективен. Разбира се, това не означава, че можете да си позволите да имате фаворити, с които да се държите по-добре. В основата на успешното лидерство  е способността да разпознаете мотивацията, стила на работа и начина на мислене на всеки човек и да му помогнете да се превърне в най-добрата версия на себе си.

2. Назначавате на по-висок пост хората, които се справят добре с работата си

Ако имате служител, който се справя страхотно с работата си като продавач, то общоприетата мъдрост е да го повишите в някаква управленска роля. Независимо от това колко добре се справят служилите ви с настоящата си работа, това не означава, че те непременно ще бъдат добри в изпълнението на задачи, характерни за позицията на мениджър. Осигурете на служителите си адекватно заплащане за тяхната работа и се постарайте да не им липсват нужните ресурси, за да се справят със задачите си по-възможно най-добрия начин. Важно е обаче да не избързвате обаче с повишенията, ако не сте сигурни, че служителите ви имат желанието и възможностите да заемат управленска позиция и че са готови да направят подобен ход в кариерата си.

3. Вярвате в идеята „Ако не е счупено, не го поправяй.“

Ако искате да запазите статуквото и да продължите по добре отъпкания път, то това правило описва перфектно вашия подход към работата. Да поправиш нещо, което не е счупено, всъщност представлява различен начин да кажете иновация, креативност, търсене на алтернативен подход и предлагане на нови решения.  Вземете за пример Стив Джобс - той създаде продукти, от които не сме си и представяли, че някога ще имаме нужда. В този случай нямаше нищо повредено или счупено в технологията за производство на смартфони, но Джобс така или иначе го „поправи“.

4. Мислите, че трябва да сте най-умният човек в стаята

Нямате си представа колко пъти съм чувала лидерите, с които работя, да казват, че те са единствените хора в техния офис, които могат да вземат решения, защото не са уверени в способността на техните екипи да направят добър избор. Според общоприетото разбиране именно лидерът трябва да е най-умният, можещ и компетентен човек в стаята, но в действителност това може да бъде пречка пред изграждането на ефективен екип. Обкръжете се с хора, които са по-умни от вас, ако искате да имате възможно най-добрия екип и същевременно с това да научите нещо ново.

5. Вярвате, че трябва правите всичко сами, ако искате то да бъде направено качествено

Всички познаваме подхода към лидерството на „вълка единак“ - онзи мениджър, който знае всички отговори, никога не прави компромиси и не вярва на никого. В реалния свят обаче най-успешните лидери са онези, които не се страхуват да поискат помощ и да потърсят съвет от своите служители. Те приемат факта, че не могат да се справят с всичко сами, и влагат много усилия и енергия, за да изградят мрежа от хора, които да им помогнат да бъдат възможно най-добрите лидери.

........................................

Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, в своя блог.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Андора забранява купуването на къщи от чужденци