Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

5 мита от популярната психология, в които е време да спрем да вярваме

5 мита от популярната психология, в които е време да спрем да вярваме

Доста хора смятат, че психологията е наука несериозна и лесна за разбиране. В действителност, в разбирането и тълкуването й има много бели петна. Понякога, научните трудове в тази област се цитират превратно, а повечето статии, особено при популярната психология са написани от неспециалисти, което е добра почва за появата на митове, в които започваме да вярваме безусловно. Ето някои от тях.

1. Мъжете са от Марс, жените – от Венера

Едноименната книга излезе през 1992 година, а заглавието й веднага стана крилат израз, използван и до днес, за да подчертава колко различни са мъжете и жените.Психолозите обаче казват, че всички сме от една планета. Едно от най-сериозните доказателства в това отношение е получено от изследването на повече от 13 000 мъже и жени, в което двата пола са били сравнени по 122 характеристики. Оказало се, че различията между представителите на силния и нежния пол са минимални. Станало ясно също така, че мъжете могат да бъдат също толкова чувствителни и склонни към състрадание както дамите. Друго изследване пък установява, че прословутата женска емоционалност е до голяма степен мит.

2. Новородените имитират мимиките на родителите си

Може ли новороденото да отвръща с усмивка на усмивката на родителите си? А може ли да се плези в отговор на баща си? Може. И дъли години, точно затова смятаме, че бебетата копират мимиките на родителите си. Но учените днес стигат до извода, че това са просто съвпадения. Новородените могат с еднаква вероятност както да отвръщат на емоциите на възрастните, така и да ги проявяват без да ги виждат огледално. Възможно е освен това родителите просто да забелязват моментите, в които бебето копира техни мимики. Тук, казват учените, най-вероятно се задейства т.нар. когнитивно изкривяване, при което избирателно забелязваме и запомняме отговорът на бебето на нашите гримаси, и съответно не обръщаме внимание на други десетки моменти, в които не го прави.

3. Емоциите са универсални и се изписват на лицето

Всички вярваме, че човекът е програмиран да изпитва определен универсален набор от емоции и можем лесно да познаем кога някой се радва или гневи. Да, това е така до голяма степен и дори е потвърдено от проведено през 70-те години на миналия век изследване от специалиста по междуличностно общуване Пол Екман. В действителност обаче, ако предложим на представители на различни култури да разпознаят емоциите по лицата на хора по техни снимки, те ще ги разтълкуват по различен начин, всеки по своему. Това е така, защото емоциите имат нюанси – радостта на човек, когато детето му прави първите си стъпки е много различна от радостта, че чува любима песен по радиото.

4. Слушането на Моцарт действа успокояващо и повишава производителността

Това е един от модерните митове на популярната психология. Смята се, че класическата музика действа успокояващо, отнема стреса и помага за подобряването на концентрацията, откъдето влияе добре и на производителността на труда. Учените нарекоха това откритие "ефектът на Моцарт".

В действителност нещата не са еднозначни и магията на класическата музика бе поставена под съмнение с друго изследване, извършено през 2011 година. То доказа, че музиката може да бъде всякаква, не непременно класика, важното условие за благотворното й въздействие е да е любима на човека.

5. Лъжецът се познава по очите

Когато човек лъже, отклонява погледа си нагоре или встрани;зениците се свиват при изричане на неистина – това са едни от най-разпространените твърдения в съветващи текстове от типа „признаците, по които да позанем кога някой ни лъже”.

Повечето научни изследвания обаче не потвърждават тези признаци. Но извеждат данни, че е много по-ефективно да се обръща внимание на времето на откликване – паузата, която възниква, преди човек да започне да говори. Ако лъже, тази пауза е по-голяма, казват учените с условие, че все пак, добре подготвеният предварително лъжец може да е отрепетирал такава ситуация. Най-сигурният начин е да слушате внимателно и да следите за несъответствия в него.

Източник: LifeHacker

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ