Мястото на алкохола в кулинарията

Мястото на алкохола в кулинарията

Чаша вино с вечерята прави ястието по-цивизтънчено и приятно. Истинската сила на алкохола за готвача обаче, не се крие в това, което прави на масата, а в кухнята, отбелязват от foodpanda.

Подобно на солта, алкохолът допълва вкуса на храната. Независимо дали готвите с вино, бира или друга напитка, алкохолът в тези елексири подобрява вкусовите възприятия най-малко по два важни начина: чрез изпаряване и чрез молекулярно свързване. Например молекулите на малцово уиски добавят наситени аромати на карамел и мек торфен дим.

Способността на алкохола да се свързва както с мазнините, така и с водата е идеално приложима в марината или саламура. В този случай вкусовите съединения в ароматни вещества като чесън, билки или други подправки се разтварят само в мазнини. Това е от решаващо значение, тъй като по-голямата част от аромата на храната се улавя от рецепторите в носа, а не от вкусовите по езика.

Повишаването на аромато-вкусовото възприятие може да се усети и при редуциращите сосове. Когато деглазирате тиган с вино, след като сте изпекали пържола, не само улавяте прекрасно изпечените белтъчини на дъното на тигана, но и усещате допълнителен вкус в соса.

Фламбирамето е друг начин за използване на алкохол в кулинарията. Освен, че става вкусно и нетрадиционно, може да спретнете страхотно шоу за своите гости и да ги впечатлите с готварски умения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 декември. Бъдни вечер! Имен ден празнуват Евгени, Евгения, Жени
Зеленски: Последният мирен план предвижда възможно изтегляне на Украйна от изтока
Квалифицираният електронен подпис става стандарт в държавната администрация
Дневните пари при командироване в страната ще станат 22 евро от януари
Времето: Обилни валежи в няколко области в западната част на страната
През 2025 година изкуственият интелект ще изхвърли емисии въглероден диоксид колкото цял Ню Йорк
Лари Елисън лично гарантира над 40 млрд. долара за офертата на Paramount за придобиване на Warner Bros.
Как философията може да помогне в борбата с бърнаута