Мястото на алкохола в кулинарията
Чаша вино с вечерята прави ястието по-цивизтънчено и приятно. Истинската сила на алкохола за готвача обаче, не се крие в това, което прави на масата, а в кухнята, отбелязват от foodpanda.
Подобно на солта, алкохолът допълва вкуса на храната. Независимо дали готвите с вино, бира или друга напитка, алкохолът в тези елексири подобрява вкусовите възприятия най-малко по два важни начина: чрез изпаряване и чрез молекулярно свързване. Например молекулите на малцово уиски добавят наситени аромати на карамел и мек торфен дим.
Способността на алкохола да се свързва както с мазнините, така и с водата е идеално приложима в марината или саламура. В този случай вкусовите съединения в ароматни вещества като чесън, билки или други подправки се разтварят само в мазнини. Това е от решаващо значение, тъй като по-голямата част от аромата на храната се улавя от рецепторите в носа, а не от вкусовите по езика.
Повишаването на аромато-вкусовото възприятие може да се усети и при редуциращите сосове. Когато деглазирате тиган с вино, след като сте изпекали пържола, не само улавяте прекрасно изпечените белтъчини на дъното на тигана, но и усещате допълнителен вкус в соса.
Фламбирамето е друг начин за използване на алкохол в кулинарията. Освен, че става вкусно и нетрадиционно, може да спретнете страхотно шоу за своите гости и да ги впечатлите с готварски умения.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.