Забранените имена за кръщаване на деца по света

Забранените имена за кръщаване на деца по света

Забранените имена за кръщаване на деца по света

Макар че в повечето държави по света родителите се ползват със значителна свобода как да кръщават децата си, държавните органи са установили, че понякога решението за име на бебето може да не е от най-добър интерес за бъдещето му. И че родителите може и да не избират правилно. Затова, със закони са установени забрани за кръщаване на децата с определени имена. За това разказва американския сайт Business Insider. 

В Щатите няма много сериозни забрани на кръщаването и това е причината на някои места, като Ню Джърси, да живеят хора с нацистки имена, например Адолф Хитлер, или Хайнрих Хинлер Хонс, или ДжойсЛин Ариан Нейшън (което е свързано с идеята за арийската нация). В някои други щати има по-стриктни ограничения върху възможностите да се кръщават децата, но като цяло американската конституция дава на родителите доста свобода. Но има други държави с по-сериозни забрани.

В Дания например е забранено децата да се кръщават по някой от неодобрените официално от държавата 7000 имена. Ако името на детето не влиза в този списък, родителите трябва да потърсят разрешението на Университета на Копенхаген - на Департамента му за разследване на имена, както и на Министерството на вероизповеданията. Над 1000 имена са проверявани от тези институции всяка година, почти 20% са отхвърляни. Забранено е децата да се кръщават с имена като Еслей, Анус, Мънки, Плуто.

Във Франция местните регистратори на рождението може да алармират съда, че името на детето няма да е в неговия най-добър интерес. Тогава съдът може да наложи забрана на кръщаването, особено ако прецени, че то ще доведе до подигравки. Забранени са имена като Нутела, Строубери, Диймън или Демон, Принс Уилям, Мини Купър. 

Германия забранява със закон полово неутрални имена, фамилии за първи имена, кръщаване на деца на предмети или на имена на продукти. Забранено е там децата да се кръщават например Мати, Осама Бин Ладен, Адолф Хитлер, Коол, Щомпи. 

В Исландия за забранени за бебетата чужди имена като Зои, Хариет, Дънкан, Енрике, Лудвиг. В Мексико децата не може да се кръщават Фейсбук, Рамбо, Ескрото, Ермионе, Батман. В Нова Зеландия - Луцифер, Секс Фрут, Фат Бой, Синдерела Бюти Блосъм. В Португалия - Нирвана, Риана, Джими, Викинг, Сайонара. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

5 неща, които нарцисистите винаги правят, когато говорят с другите. И как да реагираме
bTV се разделя с Антон Хекимян
Средната заплата в България се е повишила до 1957 лв. през второто тримесечие на годината
Земеделският министър: Проверка показа, че надценката при млечните продукти стига до 70% в магазина
Nike запазва короната си като най-ценната марка за облекло в света
Ръст на цените на основни хранителни стоки и на повечето плодове и зеленчуци
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
Андора забранява купуването на къщи от чужденци