Спонсорството - една стратегия, която работи

Спонсорството - една стратегия, която работи

Спонсорството - една стратегия, която работи

Спонсорството беше сред най-бързо растящите форми на маркетинг в САЩ и не само там. Същевременно наблюдатели смятат, че то все още е до голяма степен ще се развива. Особено в областта на търговските изложения и панаирите – силно разпространени в Германия.

Тази практика дава безкрайни възможности една марка да разшири конкурентното си предимство като повиши доверието в нея, имиджа си и престижа, чрез участие в спосорираните събития, привличащи целевия пазар.

Някои промоционални възможности в търговските шоута включват спонсорство в прес зала, международно покритие, поставянето на говорител във ВИП зала, раздаването на награди, образователни програми, банери, значки, аудио-визуално оборудване, интерактивни компютърни екрани, брандирани чанти, изрисувани автобуси, кърпички и чаши за сок.

Защо вашата фирма трябва да е заинтересована от спонсорството? Когато е изпълнено добре, то предлага значителни възможности за маркетинг, с който тя ще се отличи.

Всъщност какво е спонсорството?

То е финансова подкрепа за дейност, използвана основно, за да бъдат достигнати определени бизнес цели. Не бива да се бърка с рекламата. Тя е количествена медия, докато спонсорството се смята за качествена. То промотира компанията с връзка със спосориращия.

Голям брой различни събития в последните години се провеждат с помощта на спонсорство, за да се предложат по-интригуващи програми и да се покрият нарастващите разходи. Спонсорството винаги помага да се достигне специфична целева група без да се хабят време и усилия в стрелянето на посоки. То е силно допълнение до други маркетинг програми. Може да окаже решаващо влияние върху връзките с клиента.

Защо спонсор?

Така се дава възможност да се постигнат няколко цели наведнъж. Във вътрешната и външната й среда, компанията може да извлече ползи като:

● Обогатяване на имиджа/оформяне на потребителските нагласи

● Задвижване на продажбите.

Спонсорството може да бъде изключително силен промоционален инструмент. Компаниите за храни и напитки често го използват. Такъв пример е кампания за набиране на средства на Visa, която бе реализирана в Щатите около спонсорството й на американския олимпийски отбор преди години. Компанията изтъкна връзката си него, като предложи да напарави дарение за отбора всеки път, когато потребителите направят покупка с банковата си карта Visa.

● Създаване на позитивна публичност/ открояване на присъствието на компанията

● Различаване от конкурентите. Самият акт на спонсориране на едно събитие означава гласуване на доверие, особено когато става дума за ексклузивното спонсорство. Това може да бъде от голяма полза, особено когато компанията иска да се справи с по-голям конкурент, който разполага с по-широк рекламен бюджет.

● Утвърждаване на политиката на корпоративна социална откговорност, според която компанията присъства в дадена местна общност не само за да й продава, но й за да помага и развива средата си, за по-добър живот на хората.

● Задвижване на връзката между бизнеса и потребителите, както между него и ВИП клиентите.

По материал на Лаура Лейк, публикуван в сайта Marketing.About, сега TheBalance.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ