Много задачи, малко внимание

Много задачи, малко внимание

Всеки ден сме бомбардирани с разсейващи неща. Имейли, телефонни обаждания, текстови съобщения, известия в социалните мрежи – списъкът продължава. Трудно е да останем съсредоточени върху поставената задача, когато непрекъснато ни дърпат в различни посоки.

Проблемът е, че мозъците ни така са еволюирали, че са неспособни да решават много задачи. Когато се опитвате да изпълнявате всички, мозъкът работи по-усилено и продължителността на вниманието става по-кратка. Можем да се съсредоточим само върху една задача в даден момент, преди да имаме нужда от почивка. В резултат на това ни отнема повече време за изпълнение на задачите и правим повече грешки.

Психичната цена на липсата на фокус и защо тя има значение

Способността да се фокусираме е едно от най-важните умения, които можем да имаме на работното място. Това ни позволява да бъдем по-продуктивни и ефективни. Но психическата цена на липсата на фокус и защо тя има значение не е само загуба на време или загуба на производителност. Освен това има ефект върху нашата креативност и емоционална интелигентност.

Проучване от Станфордския университет установи, че хората, които се разсейват от други неща, са по-малко креативни от тези, които са фокусирани върху работата си. А липсата на фокус може да ни накара да се чувстваме стресирани и нещастни, което също води до по-ниска емоционална интелигентност.

Как да се справим с разсейващите фактори

Много хора имат проблеми с концентрацията на работното си място. Можете да бъдете по-съсредоточени и да направите работния си ден по-продуктивен, като следвате тези прости съвети и трикове.

Създайте рутина: Наличието на определена рутина на работното си място ще ви помогне да останете фокусирани върху текущата задача. Освен това ще ви помогне да разберете кога трябва да правите почивки и да зареждате енергийните си нива.

Създайте зона без разсейване: Първата стъпка е да създадете зона, където няма изкушения. Изключете телевизора, изключете компютъра си и затворете всички други приложения на телефона си, ако трябва да се съсредоточите върху едно нещо за продължителен период от време.

Избягвайте мултитаскинга: Когато изпълняваме няколко задачи, ние всъщност превключваме между задачи, вместо да ги изпълняваме

Три са причините, поради които продължавате да губите фокус:

1. Не спите достатъчно.

2. Не се храните здравословно.

3. Не се грижите за психичното си здраве.

Ако искате да спрете да губите фокус, важно е да направите стъпка напред, като се уверите, че спите достатъчно, храните се добре и на първо място се грижите за психичното си здраве.

Източник: The Baltic Times

Превод и редакция Светлана Тодорова-Ваташка

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ