Защо яйцата експлодират в микровълновата печка

Защо яйцата експлодират в микровълновата печка

Преди много години един посетител на ресторант влъзъл в кухнята и поставил яйце в микровълновата печка, което избухнало, поразявайки добре изглеждащата доскоро кожа на бедния човек. Клиентът, с изгаряния, съди ресторанта, твърдейки, че е претърпял загуба на слуха от взрива, освен очевидните рани. За експерт по съдебния процес бил нает специалист по акустика от Сан Франциско. Въпросът бил може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова силно, че да доведе до увреждания. След проведени проби се установило, че налягането е много силно, а произведеният звук е до 133 децибела, което е достатъчно да увреди човешкия слух.

Но защо в крайна сметка яйцата експлодират?

Ако сложите картофи в микровълновата, без първо да пробиете кожата им, налягането на парата може да се натрупа под кожата и да накара картофът да експлоадира.  Но твърдо свареното яйце не разполага с кожа с висока якост на опън като на картофа, а черупката на яйцето е предназначена да бъде пробита от човката на малко птиче. Черупката на яйцето не е достатъчно здрава, за да издържи високото вътрешно налягане на парата. Има една мембрана между белтъка на яйцето и черупката, която може да издържи нарастването на налягането, но това се случва и на обелени яйца. 

Налично е и алтернативно обяснение. С помощта на термометър за месо изследователите откриват, че жълтъкът на яйцето се затопля много по-бързо, отколкото водата наоколо. Може би, разсъждават те, малки джобове вода са уловени вътре в протеините и се получава прегряване.

Ако налягането на въздуха е нормално, тези джобове биха имали възможността да се разширят. По този начин ще се превърнат в пара. Вътре в яйцето обаче налягането около втвърдени протеини може да принуди джобовете да останат течни, дори когато температурата се покачи много.

И един от тези джобове да се наруши, той ще се разшири. Молекулите във водата ще започнат да запълват празнината и разширявайки се, ще разрушат околните тъкани и ще позволят на други джобове да се спукат, променяйки фазата си в същото време. Полученият общ балон се спуква, разкъсвайки яйцето на парчета, които изхвърля навсякъде, което може да прилича на обикновена експлозия под налягане.

Ако наблюдавате ситуацията отстрани, ще ви се стори, че яйцето избухва. Според изследователите обаче този феномен може да се опише по-скоро като бързо кипене на гореща вода.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ