8 съставки на алгоритъма на щастието

8 съставки на алгоритъма на щастието

8 съставки на алгоритъма на щастието

Да бъдеш щастлив и да се чувстваш продуктивен означава самореализация. Това е състояние на голямо духовно и физическо удовлетворение, което не зависи от това, което вашата компания прави за вас, не зависи от вашия партньор, нито от вашите родители, а зависи изцяло от вас, вашите мисли, навици и решения. 

Според автора на алгоритъма за щастие Мо Гавдат, щастието е като да ходиш на фитнес. Трябва да тренирате ежедневно, не е препоръчително да го оставяте настрана за дълго време и колкото повече го упражнявате, толкова по-добре. Ключът към това да бъдете щастливи, да имате енергия и продуктивен живот е да си създадете система с ритуали/навици. Систематично добавяйте повече време за възстановяване на енергия в ежедневието си, които ви позволяват да се чувствате щастливи и да пренареждате приоритетите си.

Ритуалите са отличен начин да направите положителни промени в живота си, да създадем формулата, за да се чувстваме по-добре и да постигнете целите си. Тайната е в това да направите тези ритуали част от вашето ежедневие. Ето 8 универсални навика на щастливи, продуктивни и енергични хора. 

1. Имат ясна сутрешна рутина, която не подлежи на договаряне

Това е набор от дейности, които създавате за себе си, преди да започнете деня си. Дейности, които по някакъв начин установяват позитивно мислене. Хидратирайте тялото си, медитирайте, спортувайте, яжте здравословна закуска, четете книга, говорете с децата си, пийте чай с партньора си. Всичко това преди да влезете в социалните мрежи, да проведете телефонен разговор или да отворите компютъра си за работа. 

2. Имат ясна ежедневна цел

Определете как искате да се чувствате днес. Определете как искате да служите на света днес, как бихте могли да окажете по-голямо въздействие върху хората, с които ще имате контакт днес. Разберете как можете да се придвижите с една крачка напред до целите си. Определете качеството и честотата на мислите, които искате да поддържате през деня. Тази проста практика ви позволява да бъдете по-внимателни през деня, да контролирате действията си и да постигате целите си. 

3. Извършват физическа активност

Независимо дали го включвате в сутрешната си рутина или по друго време на деня, правете физическа активност поне три пъти седмично
Науката доказва, че упражненията оптимизират мозъка ви, настроението ви и способността ви да се концентрирате, което оптимизира работата ви.
78% от хората, които се смятат за изключително щастливи, правят физическа активност поне три пъти седмично. От Харвард твърдят, че аеробните упражнения са от ключово значение за главата ви, точно както за сърцето ви. Те противодействат на депресията и стреса и намалява тревожността. 

4. Избират добра храна за мозъка

Здравословното хранене е свързано с по-добро самочувствие и по-малко емоционални проблеми и по-висока производителност. Независимо от телесното тегло, храненето здравословно е акт на самочувствие и любов към себе си. Това, което ядем, е свързано с нашето здраве, нивото на енергия, концентрацията и настроението ни.

5. Имат качествени лични отношения

Най-продължителното проучване на щастието в Университета на Харвард установява, че здравите връзки най-вярно предсказват, че човек е щастлив. Установено е също, че имаме няколко близки отношения, които ни помагат да живеем по-дълго и по-качествено. Така че връзките в живота ни правят живота полезен. 

6. Заети са, но не бързат

Изследванията показват, че ако постоянно бързате, ще се чувствате нещастни. От друга страна, проучванията показват, че това, че бездействието също може да се отрази и на мозъка ви. Ето защо е най-добре, когато живеете продуктивен живот, но с умерени темпове. Разширете зоната си на комфорт, но не прекалено много. Най-добрият съвет тук е да кажете "Не" на нещата, от които не се вълнувате, и "Да" на нещата, които наистина ви интересуват.

7. Правят си почивки редовно

Въпреки че са запалени по работата си, те спазват графиците и излизат навън, за да изчистят ума си. Те се отдалечават от работните екрани във всеки удобен момент.

8. Тренират умовете си

Те медитират, благодарят за нещата, които има се случват и обръщат внимание на мислите си.

Източник: Пау Морено за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ