Онова НЕ, което всъщност е ДА

Онова НЕ, което всъщност е ДА

Ако можеше челото ни да е екран и на него да текат мислите ни на скрол, щеше далеч по-лесно да се понася този живот. Щяхме да знаем кога ни лъжат, докато ни забъркват карамелизирана истина, поднесена фондю. Щяхме да усещаме кога са фалшиви с нас, докато ни опаковат действителността в целофан. Щяхме да си спестяваме болките, докато ни вадят душата с памук. И... щяхме да правим тъкмо обратното на онова, което ни се казва в името не на натрапеното „трябва”, а на желаното „искам”. Та има много пъти, в които ни казват НЕ, но то означава онова деликатно, тихо, предпазливо и скромно ДА, което всъщност ни идва да изкрещим и направо да си го татуираме на челото – екран.

В отношенията между мъжа и жената

Ясно е за какво се сещаме най-напред всички, когато говорим за НЕ-то, което всъщност е ДА. Пуританското възпитание у зрелите жени много често ги възпира да бъдат дръзки дори в чата с интересните мъже, а да не говорим за отклика на директните сексуални предложения. Там винаги всичко катастрофира в гордото, но гарантиращо вечна скука „тоя за лесна ли ме смята!?” Този тип жени предпочитат да се задоволяват с празни копнежи и фантазии, вместо да дадат шанс на действителността да ги надмине многократно. Емоционалните им спирачки понякога са и брониран щит, отлят от тройно импрегнирана стомана, за да предпазва от поредното главоломно разочарование.

Разбира се, съществува и едно по- разюздано поколение млади момичета, прекарващи половината от живота си в Тиндър на лов за богати и атрактивни мъже в ярка демонстрация на филъри, еманципираност и сексуална освободеност. Те спират момчетата по улиците с плоската свалка „много си готин, ще ми дадеш ли Инстаграма си” и смятат това за hot и cool едновременно. Та те може и да получават по някое усмихнато НЕ, но то си е всъщност „НЕ точно сега, иначе по принцип ДА”

В диетите

Знаете ги всичките – разделно хранене, средиземноморска диета, с ниско съдържание на въглехидрати, периодично гладуване, суровоядство, кето-диета, диета с мас и масло, житен режим на Дънов, обикновено постене. Знаете и всички фази на Луната, без чието магическо въздействие всяка диета е просто най-обикновена инквизиция. Пробвали сте ги всичките, потили сте се във фитнеса, чепатили сте се пред видео-гимнастиките на Синди Крауфорд, имате фитнес-приложение в телефона си, чиито нотификации с напомняния ви събуждат най-зловещото чувство за вина, следите поне 5 инфлуенсърки в различни социални мрежи с техните ценни съвети за бързо отслабване, насилвали сте многократно и кантара, и ония вталени дънки от 11 клас, но като цяло ви е писнало от цялата тая мъка. И когато приятел ви отправи любезна покана „хайде на кафе и еклери”, изстрелвате по инерция онова „НЕ, на диета съм”, но всъщност слюноотделяте в изтерзаното и преглътнато с 300 зора ДА.

[[{"fid":"389406","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":800,"width":1200,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Източник: Shutterstock

В подаръците

С всякакви несполучливи видове подаръци може да се похвалите. Вкъщи може да се замеряте с бутилки вино (рядко от най-хубавото), може да организирате благотворителен базар за ненужни джунджурийки като мини-латерни, магнитчета, статуйки, камъчета, пепелници, ключодържатели чаши, свещи и пр. Може да направите и топ 3 на най-нежеланите от вас подаръци, направени със скрит подтекст: 3. стенен календар , 2. ваучер за курс на Наталия Кобилкина , 1. престилка за готвене. Затова, когато получите нещо малко и изискано, опаковано в красива кадифена кутийка, завързана с тюлена панделка (и знаете, че вътре има нещо далеч по-различно от дизайнерски шоколадов бонбон!), просто казвате едно стандартно „НЕ, нямаше нужда” и разстилате най-слънчевата си усмивка, която говори повече от всяко гоямо ДА.

Във възпитанието на детето

В тази сфера НЕ-тата са най-деликатно премълчаните ДА-та. Защото никой не гледа добре на родител, който вижда как замерят детето му с лопатката на детската площадка и вместо възпитателното „НЕ отвръщаме никага на агресията с агресията”, изстрелва важен житейски урок: „никога не удряш пръв, но ДА, ударят ли те веднъж, задължително отвръщаш на удара”. Също толкова зле се гледа на родител, който гледа изтерзаната физиономия на детето си над учебника по химия преди важен тест и вместо „хайде, НЕ се отказвай, положи още усилие, образованието е важно за бъдещето ти”, просто признава: „виж, ДА, на мен в живота никога не ми е трябвало да прилагам наученото за полипептидните вериги”. Когато децата се модерилат по калъпа на обществено-приемливите НЕ-та, рискуваме да създадем потиснати мухльовци, неспособни нито на мисъл, нито на бунт. А послушните деца ги харесват само бабите им, докато прогресът в света се движи от непослушните.

Поради всичко това си е съвсем здравословно да премисляме всяко поднесено ни НЕ. Понеже може да се окаже скрито ДА, а ДА-то по принцип преобръща животи. И то в правилната посока.

[[{"fid":"389435","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""},"link_text":false,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false,"external_url":""}},"attributes":{"height":866,"width":1064,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

МyFin

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ